Díky právnickému Dárkobraní obdrží hospic Ondrášek přes deset tisíc korun

Dárkobraní na podporu dětského hospice.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 8. května 2015, 12:41 - Text: Velena Mazochová

Dobročinnou akcí pro nevyléčitelně nemocné děti uzavřeli konec semestru studenti a pedagogové právnické fakulty. Výtěžkem z jarního Dárkobraní  se rozhodli finančně podpořit ostravský mobilní hospic.

Konečná suma 10 067 korun organizátory potěšila. „Je to velmi slušný výsledek. Poděkování patří všem, kdo přišli a přispěli,“ uvedla s uspokojením hlavní iniciátorka sbírky Veronika Tomoszková z katedry správního a finančního práva.

Finanční podporu pro Ondráška vynesl prodej originálních výrobků včetně kulinářských specialit, které vytvořili studenti a učitelé. „Předpokládali jsme, že s blížícím se Dnem matek si leckdo něco koupí pro svou maminku nebo babičku, a přispěje tak na dobrou věc,“ uvedla Tomoszková. Sama vyrobila malované hedvábné šátky a ručně vyrobené podložky pod hrnce, které vytvořila se svou dcerou.

V prodejní nabídce se odrazila pestrá paleta tvůrčích schopností akademické obce. K mání byla unikátní bižuterie, malovaná keramika, motivační hrníčky ke zkouškám, módní i kuchyňské doplňky, dekorace nebo dětské háčkované čepičky. Výrazný ohlas zaznamenaly čerstvé muffiny, francouzský koláč nebo domácí povidla a marmeláda.

 

„Přišly jsme spíš náhodou, ale hned jsme viděly, že je to pro nějakou dobrou věc. Pro mobilní hospic pro děti? Tak to přijdeme ještě podruhé,“ ubezpečila studentka Karolína Kolářová, která si se spolužačkou dopřála k dopolední svačině pečený perník. Do předsálí auly dorazila z vedlejší přírodovědy také Sabina Široká, která do prodeje nabídla vanilkové cupcakes. „Je to super věc, že se studenti snaží takovým způsobem přispět a něco dobrého podpořit,“ potvrdila Sabina. 

Čtvrteční dárkobraní bylo podle Tomoszkové připraveno zároveň jako povzbuzení pro studenty před zkouškovým obdobím. Vyvrcholením byl večerní koncert učitelské kapely ve složení Maxim Tomoszek - bicí, Filip Ščerba - saxofon, Michal Bartoň - elektrická kytara, Lenka Staňková - elektrická kytara a Veronika Pochylá - zpěv.  „Atmosféra celého večera byla skvělá, přišlo na něj kolem šedesáti českých i zahraničních studentů a učitelů. Někteří i s rodinami,“ přiblížila Tomoszková. 

K zorganizování dobročinné akce ji inspiroval článek v časopisu Respekt věnovaný problému chybějících zařízení pro smrtelně nemocné děti v Česku. Text Petra Třešňáka V pravém rohu nebe byl oceněn Česko-slovenskou cenou veřejnosti v soutěži Novinářská cena. „Nadchlo mne i to, že existuje novinářská soutěž se sociálním dopadem, že novináři píší o něčem, co potom hýbe celou společností,“ doplnila Tomoszková.

Ostravský mobilní hospic Ondrášek umožňuje těžce nemocným dětem a jejich rodinám prožít lepší kvalitu života prostřednictvím komplexních zdravotnických a podpůrných služeb. S péčí o nevyléčitelně nemocné děti pomáhají lékaři a sestry, kteří za nimi dojíždějí do jejich domovů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.