Děkance se splnil sen: fakulta získala první akreditaci pro habilitační řízení

Děkanka právnické fakulty Milana Hrušáková.
Foto: Velena Mazochová
úterý 14. října 2014, 15:32 - Text: Velena Mazochová

Právnická fakulta obdržela poprvé akreditaci pro habilitační řízení. Na základě rozhodnutí ministerstva školství bude moci v příštích čtyřech letech jmenovat docenty v oboru Občanské právo.

„Splnili jsme všechny standardy, které požadovala akreditační komise.  Mně osobně se tak zároveň splnil velký sen, s nímž jsem vstupovala do druhého funkčního období,“ neskrývala radost děkanka Milana Hrušáková, která stojí v čele fakulty sedmý rok.

Nyní fakultu čeká vytvoření řádu habilitačního řízení a kritérií, které budou muset uchazeči o získání titulu docenta naplnit. Děkanka zároveň předpokládá, že fakulta získá v blízké době akreditaci pro další dva obory. „Už jsme prokopli ten tunel, počítám, že do dvou až tří let budeme mít habilitační řízení ještě na katedrách trestního a mezinárodního a evropského práva,“ přiblížila očekávaný vývoj Hrušáková.

Po uplynutí stanovených čtyř let bude fakulta žádat o prodloužení akreditace. „Samozřejmě se zároveň podívají, jaké docenty jsme tady ´spáchali´. Musíme si nyní dát záležet na tom, že od nás vzejdou takové habilitační práce, které budou mít skutečně vědeckou úroveň,“ dodala děkanka.

Slibnou perspektivu spojuje děkanka s dosavadním rozvojem fakulty. „V roce 2009 se úspěšně rozběhl doktorský studijní program a zároveň se nám podařilo akreditovat zcela nové magisterské studium v oboru Právo, kterým se výrazně odlišujeme od ostatních právnických fakult. Významně se také posílila publikační a grantová činnost. Myslím si, že se fakulta stabilizovala a je značně úspěšná,“ konstatovala s uspokojením děkanka.

Oprávnění vysoké školy konat habilitační řízení podléhá akreditaci, kterou uděluje ministerstvo školství na základě doporučujícího stanoviska akreditační komise. Obor musí být zajištěn alespoň dvěma habilitovanými akademickými pracovníky a prokázat odpovídající vědeckou a publikační aktivitu. K předpokladům udělení akreditace patří také působení asistentů s perspektivou habilitace a absolventi příslušného doktorského studijního programu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.