Dědické právo nově: důraz na zůstavitelovu vůli a vyvážení zájmů dědiců a věřitelů

Václav Bednář, poslední přednášející v sérii vědeckých kaváren.
Foto: Martin Višňa
pátek 23. května 2014, 12:29 - Text: Martin Višňa

Tématem poslední vědecké kavárny tohoto akademického roku byly včera změny, které přinesl nový občanský zákoník v oblasti dědického práva. Dvacítku posluchačů v Café 87 s nimi seznámil Václav Bednář z katedry občanského a pracovního práva právnické fakulty.

„Nová úprava dědického práva je podstatně širší, než jsme doposud byli zvyklí. Nárůst ustanovení je ovšem odůvodněný, mimo jiné tím, že se v něm objevuje celá řada tradičních institutů, které naše právo v předchozí době neznalo, respektive v minulosti je znalo a teď se k nim vrací,“ vysvětlil v úvodu Bednář, jenž byl členem rekodifikační komise, která nový občanský zákoník připravovala.

Oproti dřívějšku přitom není středobodem dědického práva dědic, ale vůle zůstavitele, zákoník kromě jiného zavedl nově možnost zřeknutí se dědického práva, která byla praxí dlouhodobě požadována. Bednář také okomentoval možnosti pořízení pro případ smrti a zmínil změny týkající se závěti.

Ošemetná výhrada soupisu pozůstalosti

Poměrně vášnivá debata se strhla nad povinností dědiců hradit dluhy zůstavitele v plné výši, přičemž v souvislosti s problémem prokazování vlastnictví dotčeného majetku padlo z publika i přirovnání k exekuční mafii. Nově jsou sice dědicové povinni hradit po zůstaviteli dluhy v plné výši, ovšem pokud si nevyhradí právo na soupis pozůstalosti, pak hradí závazky zemřelého pouze do výše tohoto soupisu, jako tomu bylo dosud.

„Nepopiratelně je to ošemetná záležitost a jistě se dočkáme reportáží o chudácích dědicích a zlých věřitelích. Jde ale o vyvážení zájmu všech stran, o srovnání zbraní. Vracíme se k tomu, co funguje jinde v Evropě, proč by to nemělo fungovat i u nás?“ komentoval problematiku Bednář.

Přes proběhlé vášně však večer v Café 87 vyvrcholil úsměvně, když ho přednášející zakončil oblíbeným vtipem: Zavolají si matematika, statistika a právníka a položí jim otázku, kolik je 1+1. Matematik bez zaváhání odpoví, že 2. Statistik se zamyslí a pak řekne, že 2,000. Právník odpoví otázkou: Kolik byste potřebovali, aby to bylo?

Závěrečná kavárna

Přednáška Václava Bednáře z právnické fakulty byla poslední v končícím projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny (PopUP), na kterou mohli zájemci vyrazit do neformálního prostředí kavárny či čajovny.

Jen během letního semestru proběhlo takových neformálních přednášek patnáct, přičemž tématy byly vedle nového občanského zákoníku také počítačové hry, hnutí proti očkování, umělé oplodnění nebo krása matematiky. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.