Darování orgánů? I nad tím podebatují mladí právníci

Pořadatelé na úvod konference rozdávali mladým právníkům sborník přednášek z předchozích ročníků.
Foto: PF UP
sobota 12. září 2015, 12:00 - Text: Eva Hrudníková

Přednést své příspěvky, vyvolat věcnou diskuzi a poslechnout si názory kolegů. S takovým cílem přijeli včera do Vésky účastníci konference Olomoucké debaty mladých právníků. Letošní, již devátý ročník, přilákal na osmdesát odborníků z Česka, Slovenska a Polska. Organizátoři z právnické fakulty pro ně zvolili téma Kontroverzní názory v právu.

Třídenní konference je určena všem doktorandům a vědecko-pedagogickým pracovníkům v oboru právo, kteří doposud nezískali titul docent a všem praktikujícím mladým právníkům. „Téma letošního ročníku je poměrně široké a zasahuje do všech oblastí práva. Část konference patří příspěvkům jednotlivých účastníků, ale současně necháváme velký prostor volné debatě,“ nastiňuje za pořadatelský tým právnické fakulty Hana Vičarová Hefnerová.

Právě věcná diskuze a výměna názorů jsou podstatou Olomouckých debat mladých právníků. Že nebude o ožehavá témata nouze, svědčí už i názvy přihlášených příspěvků – jako například Kontroverzní aspekty odběru a darování orgánů nebo Některé sporné otázky při použití nutné obrany. Příspěvky budou součástí recenzovaného sborníku, který každoročně po konferenci vychází. 

Do Vésky včera dorazil i Martin Škurek. „Jsem tu již pošesté a musím říct, že organizace akce je skvělá. Cením si hlavně možnosti potkat zde zahraniční kolegy. Je to ideální odrazový můstek pro další vědecký růst,“ říká odborný asistent z Právnické fakulty Univerzity Palackého.  

Olomoucká setkání nejsou jen odborným kláním. „Vládne tu pokaždé uvolněná a přátelská atmosféra. Přesně v duchu hesla konference: Spolupráce a přátelství,“ dodává Vičarová.

Právnická fakulta tato setkání pořádá nepřetržitě od roku 2007.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.