Čtyři měsíce stážistkou v OSN byly splněným snem

Petra Grossmannová, olomoucká stážistka v OSN.
Foto: Velena Mazochová, fotogalerie: archiv PG
pondělí 6. dubna 2015, 08:04 - Text: Velena Mazochová

Od září do prosince loňského roku pracovala studentka právnické fakulty Petra Grossmannová na Stálé misi České republiky při Organizaci spojených národů (OSN). V New Yorku sbírala zkušenosti jako stážistka v právním výboru a zároveň si splnila svůj velký sen – vyzkoušet si roli diplomata.

„Mezinárodní právo mne vždy přitahovalo, chtěla jsem proto zkusit nějakou zahraniční stáž. Obdobnou možnost jsem hledala delší dobu a nakonec jsem ji našla na stránkách ministerstva zahraničí,“ objasnila studentka pátého ročníku práv Petra Grossmannová. O přijetí podle ní rozhodly jazyková vybavenost, právnické vzdělání i přizpůsobení požadovanému termínu. „Hlavní je ale mít vůli a chuť to vyzkoušet. A také štěstí,“ dodala Grossmannová, kterou si v poslední fázi výběrového řízení za svou stážistku vybrala vedoucí právního výboru Stále mise Petra Benešová. „Byla to souhra šťastných náhod, sama studovala v Olomouci a padly jsme si do noty. Bylo skvělé s ní spolupracovat,“ zhodnotila Grossmannová.

V kůži diplomata od rána do večera

Jako stážistka právního výboru Grossmannová účastnila všech hlavních jednání Stálé mise včetně doprovodných akcí a činností. A to hned po příjezdu do New Yorku. „Nadchl mne hned první den – na programu byla schůzka s velvyslankyní a ostatními diplomaty, během které jsme se připravovali na příjezd české delegace v čele s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem,“ popsala nadšeně.

Ve stejně náročném rytmu probíhaly celé další čtyři měsíce.  „Zapojila jsem se do celého chodu Stálé mise, což bylo velké překvapení. Spíš jsem očekávala, že budu alespoň zpočátku sedět někde v kanceláři a spíše vypomáhat, nikoli se přímo účastnit jednání,“ uvedla s uspokojením stážistka.

Obvyklý pracovní den začínal v devět hodin společným jednáním států EU, následovala jednání právního výboru či Rady bezpečnosti, pracovní oběd a účast na dalších schůzkách přímo v OSN. „Během mé stáže probíhaly volby soudců do Mezinárodního soudního dvora - International Criminal Court, kde jsem měla možnost vyzkoušet si získané znalosti z mezinárodního práva v praxi. Jednání byla po všech stránkách zajímavá, ať už ta oficiální v OSN, nebo neformální během recepcí, které sloužily k lepšímu seznámení s jednotlivými kandidáty,“ přiblížila Grossmannová.

Závěr každodenního programu patřil reportům shrnujícím průběh celého dne. „Nejvíc jsem zde zužitkovala znalost plynulé angličtiny a francouzštiny a psaní všemi deseti. Bylo třeba zaznamenávat vše podstatné při jednáních, abych z toho mohla sepisovat zprávy, jejichž konečná verze se pak odesílala na české Ministerstvo zahraničních věcí,“ objasnila Grossmannová.

Odměny a zisky

Vysoké nasazení se odrazilo v množství získaných zkušeností  v mezinárodní jurisdikci, při projednávání sankcí či přijímání aktuálních opatření v souvislosti s epidemií eboly. „Účastnila jsem se také celého procesu přijímání Rezoluce na potlačení terorismu – od vzniku přes jednotlivá jednání včetně těch neformálních. Tyhle věci se můžete ve škole učit sebevíc, ale když vidíte skutečný průběh postupu v praxi, je to nenahraditelné,“ zdůraznila Grossmannová.

Odměnou bylo i setkání s předními osobnostmi světové politiky. „V průběhu Valného shromáždění jsem mohla sledovat vystoupení Baracka Obamy či Davida Camerona. Splněním jednoho z mých snů bylo osobní setkání s Kofi Annanem. Během vládní návštěvy při odhalení busty Václava Havla ve Washingtonu jsem se podílela na připraveném programu a měla možnost účastnit se mnoha zajímavých jednání a osobně se setkat s osobnostmi, jako jsou Madelaine Albrightová, Bohuslav Sobotka, Alexandr Vondra, Petr Gandalovič, Dagmar Havlová nebo Ivan Havel s manželkou,“ vzpomínala stážistka. Ocenila přitom vstřícnou zpětnou vazbu ze strany českého diplomatického sboru. „Všichni byli přátelští. Bylo příjemné pracovat v takovém pracovním prostředí a s mnohými po práci zajít třeba na kávu,“ doplnila Grossmannová.

S důvěrou v sebe samu

Za hlavní přínos svého pobytu mezi diplomaty považuje posílení důvěry ve své vlastní schopnosti. „Stáž mi přinesla nový pohled na mnoho věcí. Naučila jsem se správnému chování ve vyšší společnosti, ztratila jsem určité obavy ze zapojení do takto náročného pracovního procesu a přineslo mi to vyšší sebedůvěru a vnitřní klid,“ zdůraznila Grossmannová. Zároveň dospěla i k jasnějším perspektivám ohledně své profesní budoucnosti. „Konečně jsem našla to, co chci v životě dělat – uplatnit se v diplomatických službách,“ potvrdila Grossmannová.

Ze všeho nejdříve se ale chystá úspěšně složit státní závěrečné zkoušky a dokončit diplomovou práci. Věnuje se v ní srovnání domovní svobody v judikatuře USA a Evropy. „Ve Spojených státech jde o více než stoletou tradici, zatímco v Evropě je to spíše novinka posledních padesáti let,“ objasnila.

Studium na olomoucké právnické fakultě, která byla její první a jedinou volbou, hodnotí pozitivně. „Už na Dni otevřených dveří před pěti lety mne zaujal renovovaný studijní program s důraznějším zaměřením na získávání praktických dovedností a nabídkou právních klinik, což vidím jako obrovské pozitivum a přínos pro studenty. Jsem se svou volbou spokojená,“ ujistila Grossmannová.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.