Česko začalo v Olomouci diskutovat o kolektivní ochraně práv

Vědecké kolokvium zahájily Klára Hamuľáková a Jana Křiváčková z olomoucké katedry soukromého práva a civilního procesu (zleva).
Foto: Velena Mazochová
pátek 5. června 2015, 08:17 - Text: Velena Mazochová

Diskusi k evropským aspektům kolektivní ochrany práv a jejich přenosu do české právní úpravy otevřelo vědecké kolokvium, které bylo včera zahájeno na právnické fakultě. Jedna z prvních akademických debat v Česku by měla přispět k přípravě legislativy.

Téma kolokvia se vztahovalo k doporučení Evropské komise z roku 2013, podle nějž by měly členské státy unie přijmout právní úpravu kolektivní ochrany práv – obecně hromadných žalob do letošního července. „Česká republika na této právní úpravě ale ještě nezačala pracovat. Základním smyslem kolokvia je proto rozpoutat debatu, která by nastínila současný a budoucí stav kolektivní ochrany práv, jak to vypadá na poli Evropské unie a jaké jsou zahraniční zkušenosti, “ uvedla odborná asistentka katedry soukromého práva a civilního procesu Klára Hamuľáková.

Diskusnímu charakteru odpovídal zvolený komorní formát kolokvia, jehož se zúčastnilo zhruba padesát odborníků z akademické sféry i právní praxe včetně státní správy. Kromě olomouckých expertů s jednotlivými příspěvky vystoupili odborníci z právnických fakult v Praze, Bratislavě nebo Varšavě, zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i z advokátní praxe.

„Chtěli jsme zde mít spektrum právnických profesí, aby každý mohl reagovat ze svého úhlu pohledu – jako soudce, advokát nebo teoretik,“ objasnila Hamuľáková.

Příspěvky začlenili organizátoři do tří jednacích bloků. „Tak, aby na sebe navazovaly procesně-právní aspekty tématu, hmotně-právní část a inspirativní zdroje ze zahraničí, konkrétně ze Slovenska a Polska,“ doplnila Hamuľáková. Podobně bude podle ní koncipován i výsledný sborník.

Olomoucké setkání by mělo být impulsem pro budoucí českou právní úpravu  kolektivní ochrany práv navzdory zpoždění vůči doporučovanému termínu Evropské komise. Jde přitom o jednu z prvních debat na úrovni odborné konference.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.