Čerstvý právník představil Tajemství Dolního náměstí

Petr Sojka na Dolním náměstí v místě, kde stávala kaple svaté Markéty.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 5. září 2013, 15:28 - Text: Pavel Konečný

Čerstvý absolvent práv Petr Sojka představil v sobotu 7. září svůj nový dokumentární film Tajemství Dolního náměstí. Je věnován archeologii. Premiéra se uskutečnila ve Vlastivědném muzeu.

Veřejné uvedení dokumentu přichází dva roky poté, co byl zahájen archeologický průzkum Dolního náměstí před rekonstrukcí a jeden den po jeho slavnostním otevření. „Když jsme začínali točit, podzimní počasí nám zrovna nepřálo. Končili jsme po deseti měsících, kdy se zasypávalo,“ popsal Sojka. Archeologie jako téma je pro něj hezká v tom, že nikdo jiný už na této lokalitě něco takového nenatočí. „Jsou tam zachycené jednotlivé vrstvy a archeologické postupy. Celým filmem nás provází archeolog Richard Zatloukal a postupně probíráme jednu plochu vedle druhé,“ naznačil Sojka, producent i režisér v jedné osobě.

Půlhodinový dokument otevírá čtyřminutová sekvence z historie Olomouce od pravěku po dvacáté století. „Točili jsme skoro rok, tak máme atraktivní záběry ze všech ročních období,“ pochlubil se Sojka.

Mladý, ale zkušený štáb 

Populárně-naučný dokument je opatřen také anglickými titulky, protože je určen i divákům v zahraničí. Sojka tvrdí, že je primárně určený Olomoučanům, kteří měli déle než rok rozkopané centrum města. Kromě toho ale zároveň vyjednává o prodeji vysílacích práv s jednou televizní společností.

Na filmu Tajemství Dolního náměstí pracoval desetičlenný štáb mladých lidí. Národní památkový ústav oslovil Sojku po předchozí zkušenosti s dokumentem Uhelná – Mlýnská. Ten natočil ještě na gymnáziu. Měl to být referát, který vytvořil se spolužákem Janem Weinbergem. O archeologii tehdy nic nevěděli a film byl natolik kvalitní, že po malých dotáčkách a dalších úpravách uspěl i na festivalu.

Štáb mladých měl mezi sebou i jednoho devětatřicetiletého „seniora“. Za kamerou stála čerstvá vysokoškolská absolventka Vendula Valentová, zvuk měl na starosti středoškolák Jindřich Andrš, který má jako hudebník geniální sluch. Střih si dělal Sojka víceméně sám. „Jsem právník, na to mám i papír, a filmař – jak se to vezme. Filmování mě poslední roky živí. Jsem režisér i producent a jako režisér musím ovládat svou kameru i střižnu, vědět, jak funguje zvuk, a kontrolovat všechny lidi ve štábu, aby se ten film podařil,“ objasňuje hlavní tvůrce. „Byl to pro mě oddechový čas od paragrafů a intepretace práva,“ dodal.

Právník, diplomat nebo filmař?

Sojka natočil několik krátkých hraných filmů, v nichž účinkovali i herci Moravského divadla. Pár dalších dokumentů i reklamy. A pokoušel se dostat na studium filmové režie na pražskou FAMU i na Vysokou školu múzických umění do Bratislavy. Vždy mu přijetí o vlásek uniklo. Práva byla pro něj „alternativním“ řešením. Letos je dostudoval.

„Archeolog určitě nejsem, a jestli, tak amatér, protože jsem jim nahlídnul do řemesla. Jsem ale na křižovatce a zvažuji, zda se věnovat justici, diplomatické službě, anebo točit filmy,“ řekl Sojka.

Tajemství Dolního náměstí je volně v prodeji na DVD. Například v podloubí radnice nebo ve Vlastivědném muzeu.




Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.