Budoucím právníkům přednáší polští odborníci

Odborník na římské právo Jacek Wiewiorowski si pro studenty připravil přednášku i několik workshopů.
Foto: Eva Hrudníková
pátek 2. října 2015, 12:30 - Text: Eva Hrudníková

Přední odborník na římské právo, Jacek Wiewiorowski z Univerzity Adama Mickiewicze v Poznani, vystoupil tento týden před studenty práv. Zahájil tak sérii podzimních přednášek, které připravila katedra teorie práva a právních dějin ve spolupráci s polskými univerzitami.

„Docent Wieworowski si pro posluchače prvního ročníku připravil výklad dvou základních principů římského práva z hlediska vývojové psychologie. Vychází z myšlenky, že zásady římského práva nejsou založeny pouze na tradici, ale že respektují základní biologické dispozice člověka. A právě proto jsou tyto zásady všem lidem společné,“ shrnul Petr Dostalík z katedry teorie práva a právních dějin. Wieworowski během svého týdenního pobytu v Olomouci stihl také několik workshopů pro studenty vyšších ročníků. Kromě práv studoval Wiewiorovski i historii. Je nositelem ocenění rektora Univerzity Adama Mickiewicze v Poznani, je členem několika vědeckých organizací, polských i mezinárodních institucí.

Do zaplněné učebny v úterý usedla i Natálie, posluchačka prvního ročníku. „Přednášející nám vysvětlil důležitost římského práva z velmi zajímavého pohledu. Poukázal na propojení práva s biologií člověka a psychologií. Přivítala bych více podobných hostů,“ zhodnotila studentka.

Katedra teorie práva připravila další dvě přednášky polských odborníků na říjen. První z nich se uskuteční hned v pondělí, kdy se chystá přednášet Franciszek Longschamps de Berier z krakovské univerzity. Sérii pak zakončí 16. října Jan Andrzejewski z Poznaně.

Olomoucká právnická fakulta dlouhodobě spolupracuje s polskými univerzitami v Krakově, Varšavě a Poznani. Studenti například jezdí na výměnné pobyty nebo se účastní mezinárodního kola soutěže v římském právu v Poznani. Z partnerství škol také vznikla česká verze moderní polské učebnice římského práva.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.