Bartoň: Politická karikatura do demokratické společnosti patří

Michal Bartoň ve vědecké kavárně.
Foto: Martin Višňa
středa 20. listopadu 2013, 07:53 - Text: Martin Višňa

Premiérovou právnickou vědeckou kavárnu včera hostilo Café 87. Přednáška Michala Bartoně na téma rizikových oblastí v umění a limitů svobody uměleckého projevu přilákala „plný dům“, když několik návštěvníků poslouchalo i vestoje ze schodů.

Bartoň, který je jedním z nejmladších docentů na olomoucké právnické fakultě, přednášku věnoval především konkrétním kauzám, které v minulosti proběhly. Na úvod však vysvětlil, proč je vůbec nutné věnovat se těmto situacím, kdy se střetávají dvě svobody či případně ještě některý důležitý veřejný statek, například mravnost.

„Je třeba to vyvážit nejen v obecné, neprávnické diskusi, kdy se budeme bavit o tom, jestli je nějaká kniha dobrá, nebo špatná. Právo však má tu smůlu, že musí tyto situace rozhodnout nějak definitivně, říct, zda obstojí před soudem, nebo jestli bude autor obviněn ze šíření pornografie,“ nastínil problematiku Bartoň.

Ginsberg, Flynt i Březina

Mezi rizikové, hraniční oblasti uměleckého projevu řadí sexualitu, násilí, náboženství, otázky rasové nebo národnostních menšin, v nedemokratických zemích také politiku. Bartoň se zaměřil především na kauzy týkající se sexuality a náboženství, kdy připomněl případ báseň Kvílení Allena Ginsberga napadenou pro obscénnost nebo kontroverzní plakát k filmu Lid vs. Larry Flynt.

Zajímavou diskusi i nejeden úsměv vyvolala část věnovaná politické satiře. To byl zmíněn komiks Zelený Raoul, který udělal z někdejšího ministra Karla Březiny sexuálního maniaka, nebo David Rath coby Adolf Hitler na obálce Reflexu. „Svoboda politické diskuse je základ demokratické společnosti a karikaturu beru jako její nedílnou součást. Pouze v případě, že by byl její obsah extrémní, nenávistný, hanobící národ nebo lidskou rasu, pak je třeba zásahu veřejné moci,“ uvedl Bartoň.

Příště o prezidentovi

Promluvil také o zdrženlivosti Evropského soudu pro lidská práva, který chce v oblasti svobody projevu ponechat co nejvíce prostoru národním soudům. Na přetřes přišly i sankce a omluvy novinářů dotčeným osobám, ale také třeba autocenzura médií v internetových diskusích.

Dvouhodinové setkání s právníkem u kávy skončilo pozvánkou na příští vědeckou kavárnu, která se koná už v pondělí 25. listopadu. To bude v Café 87 od 19 hodin hovořit odborný asistent katedry ústavního práva Maxim Tomoszek o postavení a pravomocech prezidenta České republiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.