Akademici vyzývají své kolegy k mezinárodní podpoře Ukrajiny: „Peace, not war!“

Koláž: Žurnál UP
úterý 8. dubna 2014, 13:41 - Text: Velena Mazochová

S výzvou k podpoře svrchovanosti Ukrajiny a zachování její územní celistvosti se k celosvětové akademické obci obrací mezinárodní vědecké konsorcium vedené odborníky olomoucké právnické fakulty. Podle iniciátorky deklarace a vedoucí katedry evropského práva Naděždy Šiškové přerostl konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem v celosvětovou bezpečnostní krizi.

Členové Jean Monnet Multilateral Research Group z České republiky, Německa, Slovenska a Ukrajiny, kteří řešili mezinárodní projekt zaměřený na problematiku sbližování práva států Východního partnerství a Evropské unie, zveřejnili na internetových stránkách projektu prohlášení „Academics for Ukraine. Peace, not war!“, které mohou podepsat akademici i studenti:

„Podporujeme boj ukrajinského lidu za nezávislost a územní celistvost, demokracii a společné evropské hodnoty. Požadujeme zastavení ruské agrese na Ukrajině. Mír, ne válku na Ukrajině!“

 „We support the fight of Ukrainian people for independence and territorial integrity, democracy and common European values. We demand to stop the Russian aggression in Ukraine. Peace, not war, in Ukraine!“

Z hlediska mezinárodního práva byly podle Šiškové ze strany Ruska v tomto konfliktu porušeny téměř všechny jeho zásady.“ „Od doby ukončení druhé světové války platila nezpochybnitelná pravidla a principy mezinárodních vztahů – zásady nepoužívání síly, mírového urovnání sporů, nevměšování a dodržování závazků,“ objasnila Šišková. Lokální konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem podle ní dávno přerostl v celosvětovou bezpečnostní krizi.

Prohlášení společně s ní podepsali členové mezinárodního vědeckého konsorcia Vlasta Kunová z Právnické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě, Peter-Christian Müller-Graff z Právnické fakulty Heidelberské univerzity a Roman Petrov z Právnické fakulty National University of Kyiv-Mohyla Academy v Kyjevě.

Iniciativu uvítalo a podpořilo také vedení právnické fakulty. Krymská krize a porušování mezinárodního práva, které je s ní spojeno, je podle proděkana Ondreje Hamuľáka předmětem zájmu členů akademické obce Univerzity Palackého již několik týdnů.

„Ondřej Svaček a Martin Faix z katedry ústavního práva a mezinárodního práva veřejného se k těmto událostem vyjadřovali v televizním interview a zorganizovali úspěšnou diskuzi pro veřejnost. Internetová petice je další z akcí, kterou zaměstnanci právnické fakulty prokazují, že v této věci nejsou lhostejní,“ uvedl Hamuľák.

Deklarace a internetová petice na podporu Ukrajiny je dostupná ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.