Vysokoškolský diplom: 48 zápočtů, 12 kolokvií, 20 zkoušek, 50 písemných prací

Promoce čerstvých bakalářů v olomouckém Arcibiskupském paláci.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 25. června 2015, 12:21 - Text: Velena Mazochová

Sto třicet splněných studijních povinností mají za sebou první letošní absolventi teologické fakulty, kteří dnes převzali bakalářské tituly v oboru Sociální pedagogika. Spolu s absolventy ostatních oborů se rozloučili se svou alma mater ve Velkém sále Arcibiskupského paláce.

„Když jste před několika lety své studium zahajovali, těžko jste si mohli představit, co všechno vás čeká. Rád bych vyjádřil naději, že studium splnilo vaše očekávání, a pokud od vás vyžadovali větší oběti, že jich dnes nelitujete,“ vzkázal čerstvým absolventům proděkan Vít Hušek. Připomněl zároveň nedávný olomoucký půlmaratón, jehož model použil v analogii k vysokoškolskému studiu. „Při ukončování bakalářské práce a přípravě na státní závěrečné zkoušky jste zakusili na vlastní kůži, co znamená požadavek vytrvat až do konce navzdory tomu, že se dostavuje únava a vyčerpání. Neznamená to ale, že by vždycky šlo jen o nejlepší čas, je i řada jiných kritérií, na kterých v životě a v práci záleží. Ať už budete pokračovat v magisterském studiu nebo půjdete uplatnit své vzdělání do praxe, přeji vám jménem fakulty, abyste do této etapy vykročili s odvahou a nadějí a aby vám nechyběla vytrvalost,“ dodal Hušek.

Bakalářům poblahopřál také velký kancléř fakulty a olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který zdůraznil především důležitost pedagogické práce ve prospěch druhých. „Vychovávat druhé může ale jen ten, kdo pracuje sám na sobě. A nejen v oblasti vzdělávání a objevování nových poznatků, ale i v tom, jak zvládá své emoce, touhy a přání, nakolik žije - řečeno biblicky - podle ducha nebo těla. Druhým můžete dávat dobré rady, ale víte, že bývají přijaty jen tehdy, když ten, kdo je říká, je zároveň svědkem toho, že je to pravda,“ uvedl Graubner.

Součástí slavnostního aktu bylo předání dvou Cen děkana za vynikající bakalářské práce, které obdrželi Barbora Bečková a Lukáš Kyša. „Důležité je, že díky studiu sociální pedagogiky nebudeme jen dobří pedagogičtí pracovníci, ale také mladí lidé, kteří se nebojí chopit příležitosti a inspirovat ostatní svou pílí a odhodláním,“ prohlásila za své kolegy Bečková.

Za péči a oporu při studiu poděkoval pedagogům, zaměstnancům fakulty a rodinám spolu s ní Vojtěch Hodeček, který zároveň zrekapituloval průběh tří studentských let. „Na cestě k dnešnímu dni nás čekalo několik překážek – ať už se jednalo o kutálení traktorové pneumatiky bahnem i vodou na adaptačním kurzu nebo o sto třicet studijních povinností - čtyřicet osm zápočtů, dvanáct kolokvií, dvacet zkoušek a padesát odevzdaných písemných prací. Alma mater nás během celého studia zahrnovala vstřícností a doprovázela nás během celého našeho studia. Budeme se snažit, aby na nás mohla být hrdá tak, jak jsou na nás hrdi naši rodiče i my sami na sebe v dnešní den,“ zdůraznil Hodeček.

Slavnostní akty budou v olomouckém Arcibiskupském paláci pokračovat ještě v dalších dvou dnech. Zítra si pro vysokoškolské diplomy přijdou noví magistři a v pondělí se ke společné promoci chystají absolventi studijních programů cyrilometodějské teologické fakulty a CARITAS-VOŠs Olomouc.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.