Vyklízení, balení a stěhování – teologická fakulta bude mít novou aulu

Stěhování předznamenalo rekonstrukci teologické fakulty.
Fotogalerie: Velena Mazochová
úterý 19. května 2015, 08:11 - Text: Velena Mazochová

Vyklízením učeben a pracoven začala včera přestavba hlavní budovy cyrilometodějské teologické fakulty v Univerzitní ulici. Velkorysá rekonstrukce, jejímž hlavním výsledkem bude obnovení historické auly, by měla být hotova do začátku nového semestru.

„Část vybavení bude přemístěna do prostor, kterých se stavba nedotkne. Další část uskladníme v Neředíně,“ objasnil první fázi přípravných prací tajemník cyrilometodějské teologické fakulty Ivan Drábek. Náhradní prostory budou také v objektech na třídě 1. máje a Na Hradě, kde některá pracoviště zůstanou i po ukončení rekonstrukce.

Po vystěhování učeben a pracoven přijdou ke slovu stavební práce. „Budovu bychom měli předat stavební firmě prvního června. Kromě rekonstrukce auly se budou měnit také dispozice prostor ve druhém a třetím patře. Stavební práce by měly skončit v závěru srpna,“ přiblížil Drábek.

Rekonstrukce auly si vyžádá rozsáhlou úpravu dvou sousedních podlaží, která pohltí některé stávající pracovny a učebny, a obnoví tak původní stav z třicátých let minulého století. Projekt počítá s moderním vybavením včetně klimatizace, vzduchotechniky nebo odstupňovaným řazením sedadel s kapacitou kolem sta míst. Novou aulu chce fakulta využívat při slavnostních aktech imatrikulací a promocí, pro reprezentativní a konferenční účely i pro výuku.

Další úpravy se dotknou také učeben a pracoven ve třetím patře, které čeká vybudování nových příček, opravy podlah a instalací. Ukončení rozsáhlých stavebních prací zároveň završí změny ve vnitřním uspořádání budovy, které začaly v roce 2002 půdní vestavbou. Finanční náklady na plánovanou rekonstrukci byly vyčísleny na necelých 14 milionů korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.