Voda z Mrtvého moře? Hořká, slaná, kyselá

Malí vysokoškoláci se vzácnou knihou - Biblí.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 21. března 2013, 12:14 - Text: Martin Višňa

Učebny starobylé cyrilometodějské teologické fakulty včera vůbec poprvé hostily posluchače Dětské univerzity. Ti se dozvěděli, proč se slaví Velikonoce nebo jaká křestní jména mají svůj původ v Bibli.

„Čeština! Ruština! Bibličtina!“ hádaly děti během úvodního setkání správnou odpověď na otázku Evy Muroňové z Katechetického a pedagogického centra Ostrava, který jazyk je pro pracovníky a studenty teologické fakulty nejdůležitější. Společně s docentem Petrem Chalupou, se kterým se přivítání malých vysokoškoláků v nejstarší součásti Univerzity Palackého ujala, pak v „odhalené“ hebrejštině přítomné naučili pojmenovávat barvy. Právě ty posloužily k rozdělení dětí do pracovních skupin.

Než se však k připraveným stanovištím vydaly, měly před sebou jeden důležitý úkol, a sice seznámit se se zásadní knihou evropského kulturního okruhu – Biblí. Prostřednictvím krátkého kvízu se tak dozvěděly, jak vypadala kniha knih původně nebo z kolika částí se skládá. Řeč přišla také na letošní 440. výročí založení univerzity.

Jaro a závodní šnek

Poté již na studenty čekala tematicky zaměřená stanoviště s různorodými úkoly. S Evou Muroňovou například skládali mapu biblických reálií nebo ochutnávali vodu z Mrtvého moře. „Ochutnávejte opatrně, jen si trošku namočte špičku prstu, je opravdu hodně hořká,“ upozorňovala chvíli předtím, než se chutí vody zkřivily první dětské tváře a padala označení pro všechny chutě vyjma sladké.

Ludmila Vjaclovská studentům vysvětlila, co je to podobenství, a se Šárkou Koflerovou po vzoru soutěží typu Riskuj! objasňovali biblický původ některých křestních jmen a slov. Tématem samozřejmě byly také Velikonoce a příchod jara. Děti mimo jiné pantomimicky předváděly květiny a zvířata, která se probouzejí ze zimního spánku, přičemž se dostalo i na tučňáka nebo závodního šneka.

„Přejeme vám, aby se vám podařilo vyrůst v dobré a šťastné lidi a aby se vám podařilo udělat život krásnějším a svět lepším,“ loučila se pak s malými vysokoškoláky Lenka Procházková, která na příběhu Mojžíše nastínila, kudy jít za štěstím a radostí.

A protože jednou z důležitých součástí životního štěstí je také pevné zdraví, přesune se příští týden Dětská univerzita na Teoretické ústavy, kde se její posluchači dozvědí, jak bojovat se zubním kazem. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.