Velehrad: porozumět druhým z vlastní křesťanské pozice

Velehradské setkání mladých teologů.
Foto: Robert Svatoň
sobota 18. října 2014, 08:36 - Text: Velena Mazochová

Na Velehradě pokračovala tento týden série workshopů Velehradské dialogy, které pro doktorandy teologických fakult připravuje olomoucká katedra pastorální a spirituální teologie. První letošní setkání bylo zaměřené na metodologické otázky současné teologie.

„Příspěvky se zaměřily na teologickou metodu biblických studií u významných domácích a zahraničních teologů,“ přiblížil za pořádající katedru Robert Svatoň.

Obsah dialogů si podle něj stejně určují doktorandi sami. „Na základě toho, co vnímají jako aktuální pro teologii, pro život církví a též ve vztahu ke společnosti,“ doplnil Svatoň.

Ekumenická otevřenost a porozumění

Významným rysem workshopů je jejich ekumenická otevřenost. „Letos máme ve skupině kromě římských katolíků zástupce pravoslaví, řeckokatolického studenta, doktoranda ze Starokatolické církve nebo mladé badatele ze slovenské Evangelické církve augsburského vyznání. Jeden teolog je vyznáním metodista,“ upřesnil Svatoň.

Zásadní je metoda setkání. „Nejde o to pasivně vyslechnout referáty, ale porozumět tomu, co druhý z pozice své vlastní křesťanské tradice říká a konfrontovat se důkladně a myšlenkami a názory přednášejících. Jednotlivé příspěvky jsou podrobeny kritické analýze v malých skupinách. Pak je přednášející vždy v plénu postaven před otázky přítomných,“ zdůraznil Svatoň.

Duchovní kořeny Velehradu

První letošní setkání se konalo ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje za účasti dvou desítek doktorandů teologických fakult z Olomouce, Prahy, Bratislavy a Bernu. Další workshop je plánován na duben příštího roku.

Velehradské dialogy připravuje druhým rokem Institut interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu při katedře pastorální a spirituální teologie olomoucké teologické fakulty s odbornou garancí jejího vedoucího Pavla Ambrose. Ke společnému studiu vybraných témat se skupina doktorandů českých a slovenských teologických fakult sešla poprvé loni v listopadu.

 

„Jako místo našich pracovních setkání jsme záměrně zvolili Velehrad, který je spojen s prvními pre-ekumenickými podněty v naší vlasti. Zároveň jej vnímáme jako místo, z něhož vycházejí duchovní kořeny a naše jednota v Kristu,“ doplnil Svatoň.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.