V Olomouci vzniká středoevropská síť odborníků filozofické etiky

Martin Cajthaml a Peter McCormick (vpravo).
Foto v textu: úvodní přednáška Petera McCormicka.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 12. května 2014, 13:16 - Text: Velena Mazochová

První setkání odborníků z univerzitních pracovišť střední Evropy, kteří se věnují tématu filozofické etiky, bylo dnes zahájeno na cyrilometodějské teologické fakultě. Diskuse nad dosavadními výsledky jejich práce přispěje k vytvoření mezinárodní vědecké sítě ve středoevropském prostoru.

„Měla by vzniknout platforma, která by badatelům v oblasti filozofické etiky ze střední Evropy umožnila, aby se mohli setkávat, předávat si své myšlenky a komunikovat. Do budoucna by to mohlo usnadnit přípravu společných evropských projektů. První věc je ale vědět o sobě a dohodnout se, jestli a jak chceme spolupracovat,“ uvedl k hlavnímu motivu olomouckého setkání vedoucí pořádající katedry filozofie a patrologie Martin Cajthaml.

Impuls k vytvoření Eastern European Ethics Network vyšel od profesora Institutu pro etiku na Katolické univerzitě ve Lvově, člena Institutu filozofie v Paříži a kanadské Královské vědecké společnosti Petera McCormicka, který s olomouckou teologickou fakultou pracuje dlouhodobě. Ve své zahajovací přednášce se zaměřil na téma suverenity a jejího omezení v rovině politické, sociální i individuální.

„Jeho hlavní teze se snaží ukázat, že suverenita je na všech rovinách vždy omezena a že pojem absolutní suverenity včetně politické je fikce a může být i nebezpečná. Především pak neobstojí ve filozofické reflexi,“ přiblížil obsah úvodního vystoupení Cajthaml. 

Další program konference bude pokračovat dnes a zítra bloky dalších vystoupení účastníků, kteří představí své aktuální filozoficko-etické projekty s možností následných diskuzí. Závěr dvoudenního setkání bude patřit námětům pro utvářející se síť vědeckých pracovišť. „Poradíme se, jak budeme v budoucnu dál postupovat, jaký zvolíme formát a témata případných společných setkání či konferencí,“ doplnil Cajthaml.

Dvoudenní setkání se zastřešujícím tématem Values Ethical and Political probíhá za účasti odborníků z univerzit v Krakově, Vratislavi, Lvově, Brně a Pardubicích. Přístupné je studentům i pedagogům z teologické fakulty i dalších univerzitních pracovišť.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.