Ukrajinští studenti prosí o podporu

Ilustrační foto: SXC
pátek 13. prosince 2013, 14:28 - Text: Pavel Konečný, překlad: Daniel Agnew

Akademický senát cyrilometodějské fakulty tento týden odsoudil násilí, s nímž byla potlačena demonstrace na náměstí Nezávislosti v Kyjevě. Prohlášení senátu formuloval docent Martin Cajthaml, který na Ukrajině zná několik kolegů osobně.

Ukrajinské protestní akce, které vyzývají vládu a prezidenta Viktora Janukovyče k odstoupení, jsou podle Cajthamla z velké části v režii studentů.

„Od přátel z Ukrajinské katolické univerzity ve Lvově, která včera vyhlásila občanskou neposlušnost vůči vládě a prezidentovi Ukrajiny, jsem obdržel dopis studentů, s nímž se obracejí na studenty univerzit v zahraničí. Žádají o vyjádření solidarity s jejich bojem,“ uvedl Cajthaml.

Případní sympatizanti mohou svou podporu vyjádřit příspěvky směrovanými na Cajthamlův email, případně zaslat je přímo do Lvova na adresu odz@ucu.edu.ua.

Plné znění dopisu ukrajinských studentů:

Po tři týdny se zraky světa upínají k událostem, které se odehrávají na Ukrajině. Byli to právě ukrajinští mladí lidé a studenti, kdo iniciovali tento hromadný protest proti zkorumpovanému a tajnůstkářskému jednání vlády. Právě oni obsadili náměstí Kyjeva a jiných měst na Ukrajině, v naději, že vládní činitelé vyslyší hlas lidu. Milionová vlna nenásilných odpůrců získala silnou mezinárodní podporu, za kterou jsou ukrajinští lidé nesmírně vděčni. Tato podpora nám dodala odvahu odolávat chladu a útokům policejních oddílů pro boj s výtržníky.

Včera večer však vláda proti nenásilným odpůrcům zahájila novou ofenzívu. Současně byla zavedena dobře organizovaná represivní kampaň. Jen několik hodin po novém útoku na Majdanu zahájily vládní struktury množství trestních řízení a učinily opatření, aby bránily v práci zahraničním novinářům a vnesly úzkost a strach do srdcí lidí.

Ukrajinská vláda zahájila, navzdory důrazným tvrzením o svých pokojných úmyslech a odhodlání vyslyšet hlasy lidu a účastnit se dialogu, aktivní ofenzívu nejen proti opozici a novinářům líčícím události, ale také proti iniciátorům tohoto širokého protestního hnutí – ukrajinským studentům.

K metodám nátlaku a šikany, se kterými se v posledních dnech setkáváme na naší univerzitě, patří telefonáty a návštěvy představitelů policie, výslechy děkanů a proděkanů, pokusy kontrolovat docházku studentů, pátrání po určitých studentských aktivistech, obesílání právních zástupců a zahajování trestního řízení proti studentům a profesorům.

Jsme přesvědčeni o tom, že intenzita takových a podobných případů bude zesilovat. Po novém nočním střetu na Majdanu jsme se odhodlali k projevům občanské neposlušnosti vůči ukrajinskému prezidentu a vládě.

Nyní, více než kdy jindy, potřebujeme vaši solidaritu a podporu. Apelujeme na vás a žádáme vás, abyste šířili informace o ostudném stavu věcí na Ukrajině, nátlaku na instituce vyššího vzdělávání a studenty, porušování ústavních práv a demokratických svobod, výsměchu důstojnosti lidí, kteří jen volají po dobru a prosperitě své země, důstojném, poctivém a demokratickém životě.

Prosíme, mobilizujte své kolegy v jiných zemích a pomozte studentům a univerzitám na Ukrajině, aby cítili, že ideály svobody jsou pro Evropany více než jen slova a že Evropa stojí za nimi.

Studenti Ukrajinské katolické univerzity


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.