Teologická fakulta zve na prezentaci encykliky papeže Františka

Ilustrační foto: Velena Mazochová
pondělí 7. prosince 2015, 15:30 - Text: Velena Mazochová

Seznámení s ekologickou encyklikou papeže Františka „Laudato siʼ“ a s dokumentem Mezinárodní teologické komise „Sensus fidei“ nabídne diskusní setkání, které na středeční odpoledne připravila katedra systematické teologie. K prezentaci aktuálních církevních dokumentů zve zájemce do auly Cyrilometodějské teologické fakulty od 15.40 do 17 hodin.

„Encyklika pojednává o ekologické problematice především z morálního a sociálního hlediska, zatímco dokument Mezinárodní teologické komise se věnuje smyslu věřících pro víru a jeho uplatňování v životě církve,“ shrnul témata připravovaného setkání vedoucí pořádající katedry Eduard Krumpolc.

Výchozí otázka encykliky zní, jaký druh světa chtějí současní obyvatelé planety Země zanechat těm, kteří přijdou po nich. Podle papeže Františka nelze najít řešení pouze v oblasti životního prostředí, ale je třeba se zároveň ptát na smysl života a jeho hodnoty i na cíl lidské práce a úsilí. „Cílem prezentace je upozornit posluchače na některé důležité akcenty v aktuálních dokumentech a pozvat je k jejich promýšlení a pozorné četbě,“ doplnil Eduard Krumpolc.

V závěru středečního setkání bude představen nový projekt na stránkách katedry systematické teologie nazvaný Depositum CMTF. „Návštěvníci našich stránek tam najdou zpřístupněné texty všech ročníků teologického časopisu Hlídka a doplňky k pražské databázi Časopisu katolického duchovenstva na webové stránce http://www.depositum.cz/,“ doplnil Eduard Krumpolc.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.