Teologická fakulta přivítá profesora z Papežského východního institutu v Římě

Ilustrační foto: Archiv CMTF
středa 5. února 2014, 07:51 - Text: Velena Mazochová

Proměny současné Evropy a odkaz dekretů druhého vatikánského koncilu budou tématem přednášky a workshopu profesora z Papežského východního institutu v Římě Cyrila Vasiľa. Dvoudenní olomoucké setkání začne v pondělí 10. února a je určeno studentům, akademikům i širší veřejnosti.

Profesor Papežského východního institutu v Římě, sekretář vatikánské Kongregace pro východní církve a arcibiskup Cyril Vasiľ je znám svými vědeckými pracemi jako erudovaný kanonista, znalec křesťanského Východu a ekumenického dialogu. Jeho početná vědecká produkce zahrnuje publikace z oblasti církevního práva, historie a spirituální teologie.

Jako hostující profesor spolupracuje Cyril Vasiľ s olomouckou fakultou v rámci projektu Institut interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu. K olomoucké univerzitě jej váže i úspěšná habilitace, kterou zde získal v roce 1998.

Přednáška s následnou diskuzí na téma Premeny súčasnej Európy je připravena na pondělí 10. února od 17.30, o den později bude v 9 hodin zahájen workshop s názvem Pol storočia po Unitatis Redintegratio a Orientalium Ecclesiarum – čas na bilanciu a plánovanie ďalšej púte. Obě setkání se konají v budově cyrilometodějské teologické fakulty v Univerzitní ulici. Podrobný program je ZDE.

Cílem tříletého projektu Institut interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu, který byl loni zahájen na cyrilometodějské teologické fakultě, je vytvoření excelentního výzkumného pracoviště pro studium a výzkum teologicko-filozofického pojetí dialogu křesťanských tradic, multikulturních hodnot Východu a Západu a sekulární společnosti v Evropě.

Na řešení projektu se podílí hostující zahraniční experti, jejichž účast propojuje olomoucké pracoviště s výzkumnými institucemi ve světě. První zahraniční návštěvy proběhly už na konci minulého semestru, kdy fakulta hostila ředitelku Teologického ateliéru kardinála Špidlíka při Papežském východním institutu v Římě Marii Campatelli a odborníky z krakovské Akademie Ignatianum Henryka Pietrase a Moniku Ożóg.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.