Teologická fakulta obnoví svou aulu

Příští aula teologické fakulty.
Vizualizace: BP projekt.

Další snímky pod textem:
1) pracovny, chodby a příčky v prvním a druhém patře uvolní prostor pro znovuobnovenou aulu
2) auditorium maximum v roce 1937
3) promoční aula v přízemí budovy z konce třicátých let, dnes fakultní knihovna
Repro: Žurnál UP, foto: Velena Mazochová
pondělí 13. ledna 2014, 07:09 - Text: Velena Mazochová

Velkorysou rekonstrukci chystá v nadcházejících dvou letech cyrilometodějská teologická fakulta v budovách Na Hradě a v Univerzitní ulici. Stavební úpravy za více než 40 milionů korun dají vzniknout také znovuobnovené aule.

První etapa stavebních prací je plánována na podzim letošního roku, kdy se počítá se zahájením půdní vestavby v ulici Na Hradě. V nově vzniklých prostorách najdou zázemí katedra křesťanské výchovy, katedra církevního práva, fakultní vědecko-výzkumná pracoviště a dvě nové učebny.

K nejnáročnějším plánovaným počinům patří vybudování auly v budově v Univerzitní ulici. Vznikne v prostorách bývalého auditoria maxima. Velkorysý záměr si vyžádá rozsáhlou úpravu tří pater, z nichž zmizí některé stávající pracovny a učebny. „Půjde o obnovu původního stavu z třicátých let minulého století. V padesátých letech došlo k horizontálnímu přepažení celého prostoru, kdy jej množství příček rozdělilo do větších či menších místností,“ objasnil záměr tajemník fakulty Ivan Drábek. 

Historickou podobu auly doplní moderní vybavení pro potřeby výuky i reprezentativní účely. Projekt počítá s klimatizací a odstupňovaným řazením sedadel s kapacitou kolem sta míst. „Předpokládáme, že nová aula bude využívána také pro konferenční účely a slavnostní akty imatrikulací nebo promocí,“ doplnil Drábek.

Úpravy spojené s rekonstrukcí se podle něj budou týkat také učeben a pracoven ve třetím patře, které čekají změny dispozic, vybudování nových příček, opravy podlah a instalací. Stavební práce dovrší změny ve vnitřním uspořádání budovy, které započaly půdní vestavbou v roce 2002. 

Fungování ve všech nově rekonstruovaných prostorách plánuje fakulta od zimního semestru 2015. Letos v březnu by měly být dokončeny projektové práce a po vydání stavebního povolení bude vyhlášena soutěž o dodavatele stavby. Termíny jsou podle tajemníka fakulty v takových případech poněkud nevyzpytatelné, předpokládá, že stavební práce v ulici Na Hradě by mohly být zahájeny letos na podzim. 

„Chtěli bychom, aby stavební práce byly ukončeny do jara příštího roku, aby se do nich už nastálo mohla přestěhovat pracoviště z Univerzitní a Purkrabské ulice. Rekonstrukci auly bychom chtěli zvládnout během prázdnin 2015, aby nebyl narušen chod akademického roku,“ popsal předběžný harmonogram Drábek.

Celkové náklady na rekonstrukci byly vyčísleny na více než 40 milionů korun. Peníze fakulta získala z prostředků ministerstva školství v rámci programového financování (ISPROFIN).


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.