Studenti si vyzkoušeli, jak účinně pomáhat při zvládání humanitárních krizí

Petra Vránová studenty seznámila se zásadami koordinace humanitární práce.
Foto: Velena Mazochová
sobota 6. února 2016, 07:45 - Text: Velena Mazochová

Koordinace humanitární pomoci v krizových oblastech byla tématem přednášky Petry Vránové, hosta pětidenního Bloku expertů, který připravila Caritas – Vyšší odborná škola sociální pro studenty a veřejnost. Absolventka Univerzity Palackého a nynější pracovnice organizace Člověk v tísni se podělila především o své zkušenosti z vedení tříleté rozvojové mise v Etiopii. 

Nastavení optimální spolupráce mezi neziskovými organizacemi, vládou dané země a místními komunitami představuje podle Petry Vránové jeden ze základních předpokladů účinné pomoci lidem postiženým humanitární katastrofou. „Pokud aktéři humanitární pomoci nepostupují koordinovaně, dochází k tomu, že se aktivity překrývají nebo naopak některé komunity zůstávají bez informací a pomoc se k lidem nedostane,“ vysvětlila.

Získané teoretické poznatky si mohli studenti ověřit na konkrétním příkladu koordinačního jednání. Vyzkoušeli si jej v rolích vesničanů, zástupců vlád a neziskových organizací na základě informací o aktuální situaci v Etiopii. „Lidé do toho jdou s dobrým srdcem a chtějí pomáhat, ale často udělají mnoho přešlapů už jenom tím, že přicházejí s nějakým očekáváním nebo předsudky, třeba vůči místní vládě, o které slyšeli, že není demokratická. Je ale nutné stále zachovávat respekt k dané kultuře, prostředí, k tomu, co lidé potřebují a dokázat s nimi pracovat,“ zdůraznila Vránová.

Mezi olomoucké studenty sociální a humanitární práce se vrátila jako absolventka stejného oboru zajišťovaného souběžně teologickou fakultou a olomouckou Caritas. Po návratu z Etiopie působí jako zástupkyně ředitele pro rozvojové programy Člověka v tísni. S odstupem času a na základě dosavadního uplatnění si svých olomouckých studií vysoce cení. „Studium humanitární pomoci v Olomouci je v rámci České republiky jedinečné nejen oborem, ale i jeho spojením s praxí. Povinnost vyjet na tři měsíce do zahraničí, kde se člověk setká s realitou a vyzkouší si, jak vypadá teorie v praxi – to je opravdu skvělá příležitost pro budoucí pracovní uplatnění,“ potvrdila Vránová.

Pětidenní Blok expertů absolvují studenti pravidelně každý rok před zahájením letního semestru. Letošní rámcové téma bylo zaměřeno na programový cyklus humanitární práce. „Přednášky pokryly jednotlivé fáze intervence humanitárních pracovníků - od zjištění škod a potřeb, přes plánování konkrétní reakce a realizaci pomoci až po evaluaci a monitoring,“ vysvětlil garant přednáškového cyklu Jan Říkovský. Dílčí témata studentům představili vedle Petry Vránové také zástupci Charity České republiky, Arcidiecézní charity Olomuc, České rozvojové agentury a mezinárodní organizace Partners for Democratic Change.

Přínos přednáškového cyklu spočívá podle Říkovského především v propojení teoretických poznatků s praktickými zkušenostmi. „Snažíme se, aby byl celý týden hodně interaktivní. Cyklus proto vždy uzavírá celodenní workshop, který studentům umožňuje vyzkoušet si některé aktivity na reálných příkladech v simulovaném prostředí,“ doplnil Říkovský.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.