Štafetu studentského kněze převzal Miroslav Herold

Miroslav Herold.
Nový studentský kněz.
Foto: Velena Mazochová
neděle 2. listopadu 2014, 08:46 - Text: Velena Mazochová

Novým duchovním správcem akademické farnosti se s nástupem letošního akademického roku stal jezuita Miroslav Herold. V roli studentského kněze v kostele Panny Marie Sněžné nabízí doprovod na duchovní cestě věřícím i hledajícím.

Důvěry, se kterou mu bylo svěřeno poslání vysokoškolské pastorace, si váží a považuje ji zároveň za jeden z předpokladů úspěšnosti svého nadcházejícího působení. „Bez vzájemné důvěry si totiž službu kněze nedokážu představit, natož pak v duchovní službě ponořené do tak citlivého životního období, jako jsou léta vysokoškolských studií,“ zdůraznil Herold.

Miroslav Herold (*1978)

Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil po absolvování pražského Arcibiskupského gymnázia v roce 1996. Po dvouletém noviciátu v Kolíně přešel do Bratislavy, kde na Teologické fakultě Trnavské univerzity absolvoval studia filosofie (1998-2000). Období praktické činnosti a zapojení do života fungující řeholní komunity strávil v Praze u kostela sv. Ignáce v letech 2000-2002.

Bakalářský titul získal na Papežské Řehořově univerzitě v Římě, kde byl vysvěcen na jáhna. Následující akademický rok prožil v Olomouci na cyrilometodějské teologické fakultě, kde v roce 2006 obdržel titul magistra teologie.

Do Olomouce přišel nyní z Brna, kde byl studentským kaplanem. Ve funkci vystřídal Petra Havlíčka, který odcestoval do irského Dublinu, kde se připravuje na řeholní sliby.

Při bohoslužbách ve „Sněžence“ chce studentům nabídnout společná putování stěžejními tématy, která souvisejí s pohledem na člověka očima víry. „Co to znamená, že jsme Bohu podobnými? Co je v nás odleskem Boha a čím jsme mu podobní? Jak se na to dívá Písmo svaté a celá dvoutisíciletá církevní tradice, jaké jsou pohledy jiných náboženství?“ nastínil zamýšlené obsahy svých promluv Herold.

Duchovní oblast člověka považuje za svorník pro veškerou jeho aktivitu a její formování za doplněk k tomu, co nabízí univerzita v racionálním rozvoji.  „Univerzita nabízí zvelebení intelektuálních schopností mladého člověka a to je podle mého názoru nutno doprovázet jeho duchovní formací, která má dopad na životní postoje či morální zásady,“ objasnil Herold.

Podle jeho předchozích zkušeností z působení mezi brněnskými vysokoškoláky musí být akademická farnost otevřena věřícím i hledajícím. „V kategorii studentů se objevuje nemalé procento těch, kteří hledají. A konkrétní nabídka katolické církve jak prožívat duchovní život, je jim sympatická. Jako studentský kněz se snažím opravdu vnímat, co mladí lidé žijí, kdo je současný student, se vším všudy. Třeba i to, kam se chodí bavit,“ doplnil Herold.

V kontaktu se studenty přitom už nyní spolupracuje se studentským týmem olomoucké pobočky Vysokoškolského katolického hnutí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.