Socha příběhů - čtrnáct kamenů počtrnácté

Sochu příběhů obohatily další symboly lidských osudů.
Fotogalerie: Velena Mazochová
středa 17. prosince 2014, 13:08 - Text: Velena Mazochová

Čtrnáct pohnutých lidských osudů symbolizuje nová várka kamenů, o kterou se dnes rozšířila Socha příběhů na nádvoří Caritas – Vyšší odborné školy sociální Olomouc. Při slavnostním vkládání si studenti připomněli konkrétní okamžiky svých českých i zahraničních praxí i obecné poslání sociální práce.

V otvorech dřevěných sloupů Sochy příběhů jsou umístěny kameny symbolizující osudy konkrétních lidí, se kterými se studenti během svých odborných praxí setkali. Dnes se unikátní objekt rozrostl o další příběhy z Irska, Německa, Mexika, Spojených států, Ugandy i Česka. „Silné lidské příběhy a osudy potkávají studenti na praxích ve všech našich spolupracujících organizacích. Je dobré, že si je díky projektu Sochy příběhů mohou donést do školy, aby jim neustále připomínali poslání sociální práce,“ uvedl ředitel školy Martin Bednář.

Studentka třetího ročníku oboru Charitativní a sociální práce Miloslava Mazáková vložila svůj kámen za bývalého politického vězně z někdejšího východního Německa, který se třikrát pokusil utéct přes hranice. „Panu Wolfgangovi se to podařilo až na potřetí, svou svobodu ale bohužel vykoupil ztrátou rodiny a životem na ulici,“ uvedla studentka, která se s pohnutým osudem setkala v Bavorsku. „Žije teď v sociálním zařízení Heimathof Simonshof a je už celkem spokojený. Má střechu nad hlavou i práci, chtěl by se ale vrátit domů,“ doplnila Mazáková.

O lidi bez domova se stará také irská organizace Cork Simon Community, kde strávila osm týdnů praxe Eliška Foltýnová ze stejného ročníku. Do Olomouce přivezla kámen symbolizující osud Seana -  jednoho z klientů této organizace, který mu pomohla zbavit se závislosti na alkoholu a gamblerství a nakročit k úplnému osamostatnění. „Přestože ví o svých špatných stránkách, vnímá se dnes jako cenný a ceněný,“ uvedla Foltýnová.

Socha příběhů umístěná na nádvoří školy už od roku 2006 uchovává již kolem tří set lidských osudů a postupně narůstá i počet jejích sloupů. Ten zatím poslední – jedenáctý instaloval akademický sochař Lubomír Dvořák právě na začátku tohoto týdne. „Jsme domluveni, že vytvoří ještě dva a potom už asi bude dílo hotové, minimálně architektonicky. Nikdy ale asi nebude hotové obsahově - v lidském životě jsou důležité nejen události, ke kterým dochází, ale především to, s kým se setkáváme. Socha příběhů nám dovoluje zpřítomňovat věci, které jsou v našem životě naprosto zásadní,“ zdůraznil ředitel školy při ocenění studentských praxí.

Za celý projekt a jeho uskutečňování poděkovala škole a především všem konkrétním studentům také proděkanka cyrilometodějské teologické fakulty Lucie Cincialová. „Jsme na vás pyšní a fandíme vám všichni,“ zdůraznila Cincialová.

CARITAS – Vyšší odborná škola sociální Olomouc vzdělává studenty v programech Charitativní a sociální práce a Sociální a humanitární práce. Od roku 2000 nabízí také vysokoškolské bakalářské studium ve spolupráci s Cyrilometodějskou teologickou fakultou Univerzity Palackého.

Více informací o vzdělávacích programech a projektu Socha příběhů ZDE a ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.