Setkání teologů završí panychida za oběti násilí na Ukrajině

Konference doktorandů teologie.
Foto: Velena Mazochová
pátek 28. března 2014, 13:33 - Text: Velena Mazochová

Vytvořit prostor k odbornému dialogu, výměně zkušeností a prezentaci nových badatelských postupů je cílem III. mezinárodní teologické konference In pluribus unitas – Jednota v mnohosti, která byla včera zahájena v Olomouci.

Konference se účastní více než padesát doktorandů a mladých vědeckých pracovníků z devatenácti teologických fakult a akademických pracovišť z Česka a Slovenska.

„Z odborného hlediska jde především o porovnání metodologie a způsobu práce jednotlivých teologických pracovišť. Chceme také pokračovat v ekumenicky založeném fóru, na němž se setkávají lidé z různých církví a fakult, “ uvedl za organizátory Jiří Klimeš, doktorand katedry pastorální a spirituální teologie.

Program třídenního fóra nabízí jednání ve třech tematických blocích. „Teologie je zde zastoupena v celé své kráse a bohatosti jednotlivých oborů, které pokrývají její hlavní oblasti – biblické vědy, systematickou a pastorální teologii,“ objasnil Klimeš.

Letošní konferenci předcházela setkání doktorandů teologických fakult v minulých letech v Bratislavě a Prešově. Tento rok pomyslné veslo převzali doktorandi z Olomouce s odbornou garancí profesora Pavla Ambrose.

Zájem mladých teologů o odborná setkání podle něj narůstá. Oproti minulým ročníkům, kterých se účastnilo kolem pětadvaceti lidí, přesáhl ten letošní pět desítek účastníků ze všech hlavních teologických pracovišť bývalého Československa – teologických fakult z Prahy, Českých Budějovic, Bratislavy, Trnavy, Prešova a Ružomberku.

Třetí mezinárodní teologickou konferenci mladých doktorandů pořádá v Olomouci katedra pastorální a spirituální teologie a Institut interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu. Její dnešní jednání bude pokračovat zítřejším programem, který doplní byzantsko-slovanská panychida za oběti násilí na Ukrajině. Uskuteční se ráno po osmé hodině v univerzitním kostele Panny Marie Sněžné jako vyjádření solidarity.

„Naše fakulta má odborné kontakty ve Lvově a Kyjevě i spoustu dalších přátel na Ukrajině. Bohoslužba proběhne v návaznosti na prohlášení teologické fakulty, které na podporu Ukrajiny před časem vydala,“ doplnil Klimeš.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.