Senátoři teologické fakulty podpořili Adventní výzvu

Senátoři se včera sešli na svém posledním zasedání v tomto kalendářním roce.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 10. prosince 2015, 14:00 - Text: Velena Mazochová

Akademický senát cyrilometodějské teologické fakulty vyjádřil podporu Adventní výzvě, kterou na začátku prosince zveřejnilo Kolegium Paměti národa. Senátoři o tom rozhodli jednomyslně na svém včerejším zasedání.

Iniciativu Adventní výzva, která byla doručena na adresu senátu, krátce představil jeho předseda Jaroslav Franc. „Jejím smyslem je reagovat na určitou atmosféru ve společnosti, která je vnímána jako velmi podobná tomu, co se třeba dělo ve třicátých letech minulého století včetně velmi nebezpečné a zkratkovité rétoriky. Autoři výzvy se k tomu veřejně vyslovují a žádají morální podporu,“ uvedl Jaroslav Franc.

Jak upozornila senátorka Ivana Vlková, podpora fakultního senátu má váhu pouze v případě, že se na ní shodnou všichni jeho členové. „Každý z nás může výzvu podepsat sám za sebe, pokud s ní souhlasí. Mně osobně mluví ze srdce.  Když jsem ji četla, vzpomněla jsem si na výrok o tom, že Hitler přišel k moci proto, že slušní lidé mlčeli. Myslím, že je to něco podobného. Ale pokud je kdokoli v rozpacích, je lépe nechat vše na individuální volbě. Měli bychom být ve svém rozhodování svobodní,“ zdůraznila Ivana Vlková.

Po diskusi se na všeobecném souhlasu se zněním výzvy senátoři shodli a přijali usnesení, v němž jednomyslně uvítali její existenci a podpořili její znění.

S pozměňovacími návrhy fakultní senát také schválil změny ve statutu fakulty. K dalšímu projednání naopak vrátil předložené složení fakultní disciplinární komise a návrh změn ve Volebním a jednacím řádu fakultního senátu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.