Senát teologické fakulty vyjádřil podporu demonstrujícím Ukrajincům

Docent Martin Cajthaml s prohlášením pro Ukrajinu.
Foto: Pavel Konečný
středa 11. prosince 2013, 16:58 - Text: Pavel Konečný

Akademický senát cyrilometodějské fakulty na svém dnešním zasedání deklaroval solidaritu s touhou Ukrajinců po integraci s Evropskou unií.

S návrhem přišel senátor Martin Cajthaml, který na Ukrajině zná několik kolegů osobně. „Vy víte, že tento boj se vede i v médiích, a pokud je taková iniciativa viditelná, může sehrát určitou roli,“ prohlásil Cajthaml. Podle něj se Ukrajinci cítí vládou podvedeni.

Plné znění prohlášení:

Odsuzujeme násilí spáchané 10. a 11. prosince na pokojných demonstrantech na náměstí Nezávislosti v Kyjevě. Také na základě naší historické zkušenosti vyjadřujeme svou plnou podporu úsilí ukrajinského lidu o svobodu a demokracii.

Opozice vyzvala vládu i prezidenta, aby odstoupili. Příčinou demonstrací je prudká změna kurzu. Prezident Viktor Janukovyč se po tajné schůzce se svým ruským protějškem Vladimírem Putinem rozhodl nepodepsat asociační dohodu s Evropskou unií.

Na cyrilometodějské teologické fakultě studuje asi pět ukrajinských bohoslovců. Prohlášení senátu nyní čeká rychlý překlad do ukrajinštiny.


Komentáře

Vladyslav Usenko
12-12-13 00:16
děkujeme!

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.