Řeholníci přednášejí řeholníkům: v novém kurzu teologické fakulty

První setkání účastníků kurzu se uskutečnilo v nově rekonstruované aule teologické fakulty.
Fotogalerie: Velena Mazochová
úterý 22. září 2015, 08:07 - Text: Velena Mazochová

Členům řeholních řádů a kongregací je určen nový kurz, který připravila pro letošní akademický rok cyrilometodějská teologická fakulta. Série přednášek a workshopů byla zahájena na začátku minulého víkendu a přilákala osm desítek účastníků z České i Slovenské republiky.

Zájmový kurz Řeholníci řeholníkům vznikl při příležitosti letošního Roku zasvěceného života, který vyhlásil papež František. „Zadání pro akademické pracovníky znělo: co můžete z toho, co víte ze svého oboru, nabídnout svým bratřím a sestrám v zasvěceném životě? Dělíme se takto o dary, které jsme dostali. Někdo dobře vaří a jiný zas umí hebrejsky,“ uvedla proděkanka pro organizaci a rozvoj, františkánka Lucie Cincialová. „Například bývalá děkanka a dominikánka Ivana Vlková se jako biblistka zaměří na hlubší porozumění žalmům, které se denně modlí všechny zasvěcené osoby,“ doplnila.

Přednášky a workshopy povedou zástupci také dalších řeholních řádů a kongregací z řad karmelitánů, premonstrátů, salesiánů nebo jezuitů. S vybranými tématy účastníky seznámí například docent katedry spirituální teologie olomoucké teologické fakulty Michal Altrichter, kazatel a autor české duchovní literatury Vojtěch Kodet, novicmistr Kláštera karmelitánů v Kostelním Vydří Norbert Jaroslav Žuška nebo současný děkan Peter Tavel.

Právě od něj podnět k uspořádání kurzu vzešel. Oslovila jej papežova slova, jimiž členy řeholních řádů varoval před pohodlím a strnulostí, stejně jako myšlenka, že přísné dodržování pravidel podtíná svobodu. „Řeholníky vnímám - a snažím se tak i žít – jako maximálně svobodné lidi. Pro mne je řeholník stoprocentně nasazený člověk, který nejvíc hřeší tím, když ztratí vnitřní svobodu,“ zdůraznil dominikán Tavel. Důležité je podle něj také neztratit autentičnost. „Při natáčení pořadu Svátečního slova pro Českou televizi jsem se ptal lidí z televizního štábu, jaké mají s duchovními zkušenosti. A víte, co mi řekli? Že je to nuda, že je to neoslovuje. Není to škoda? To, že žijeme s Bohem, by mělo vyzařovat z našeho života navenek,“ doplnil Tavel.

Novinka, kterou nabídla fakulta v programu celoživotního vzdělávání, se setkala s výrazným ohlasem zájemců. „Byli jsme překvapeni, s tak obrovským zájmem jsme nepočítali,“ potvrdila proděkanka pro vnější vztahy a další vzdělávání Martina Pračkeová. I z toho důvodu uvítali organizátoři možnost pozvat účastníky do fakultní auly, jejíž rekonstrukce byla právě dokončena.

Ke dvoudenním setkáním se budou řeholníci a řeholnice sjíždět do Olomouce jednou za měsíc. Výuka začala 18. září a bude pokračovat do dubna příštího roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.