První imatrikulační slib nového akademického roku složil Lukáš Borský

Imatrikulace.
Posluchači katologické teologie slibovali jako první.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 26. srpna 2015, 07:42 - Text: Pavel Konečný

Tři desítky posluchačů katolické teologie včera jako první zažili v novém akademickém roce imatrikulaci. Díky svému postavení v abecedě se první dotkl žezla Lukáš Borský. Zároveň to byla to první imatrikulace i pro děkana Petera Tavela.

„Starobylý zvyk univerzit spojuje začátek a konec studia s akademickou slavností – imatrikulací a promocí. Naše fakulta se k této tradici hlásí. Doufám, že vaše odvaha a chuť vydrží, že se ze strany pedagogů dočkáte podpory, abyste úlohy, které vás čekají, zvládli,“ řekl čerstvým prvákům Tavel.

Imatrikulační slib

Slavnostně slibuji, že budu svědomitě plnit všechny povinnosti a závazky, které vyplývají z mého přijetí a studia na vysoké škole. Prohlašuji, že vysokoškolské studium nepovažuji jen za záležitost výlučně osobní, ale chápu je jako odpovědné a čestné poslání, které mi společnost i církev ukládá. Zavazuji se, že vynaložím veškeré své studijní i pracovní úsilí k tomu, abych dosáhl vysokého stupně odborných znalostí i schopností. Jen tak mohu jako akademicky vzdělaný člověk sloužit církvi a vlasti a účinně pomáhat v jejich dalším rozvoji.

Slibuji, že jako student Cyrilometodějské teologické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci budu svým jednáním i svou prací dělat čest olomoucké alma mater, abych nepoškodil její obecně uznávanou vážnost.

Proděkan Vít Hušek podotkl, že teologie není obor jako ostatní. „Není to jen teoretické studium, zahrnuje také velkou osobní angažovanost a možná dokonce osobní transformaci,“ řekl Hušek.

Imatrikulace byla spojená se zápisem a odehrála se za improvizovaných podmínek bez talárů v učebně, protože aula teologické fakulty se nyní opravuje. I přes civilní oblečení hodnostářů žezlo a řetěz na ceremonii nechyběly.

„Mám tři vysoké školy, ale na žádné imatrikulaci jsem nebyl, nechodil jsem na ně. Tahle byla moje první,“ potvrdil děkan Tavel. Sám ale v projevu studentům připomněl, že by neměli zapomenout na to, co slíbili, ani na svá osobní předsevzetí.

S osobním předsevzetím ke studiu přistupuje i první slibující student. „Už jsem byl na jedné škole, ale tuto bych chtěl dělat tak nějak upřímně a pořádně,“ prohlásil Borský. Absolvent cestovního ruchu na Vysoké škole báňské by rád stal knězem. Zatím má za sebou seminář v nultém ročníku.

Zatímco filozofická fakulta od imatrikulací upustila, na fakultě tělesné kultury se uskuteční 10. září, na lékařské o týden později a na přírodovědecké fakultě 9. října.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.