První absolventi kurzu Nemocniční kaplan získali potřebnou kvalifikaci

Ilustrační foto z někdejší výstavy fotografií „Být nablízku“ ve Fakultní nemocnici Olomouc: Velena Mazochová
neděle 27. září 2015, 08:29 - Text: Velena Mazochová

Závěrečnou zkouškou zakončili účastníci kurzu Nemocniční kaplan roční studium, které jim v uplynulém akademickém roce poprvé nabídla cyrilometodějská teologická fakulta. Úspěšně jím prošla většina z více než třiceti studentů.

„Závěrečná zkouška obsahovala písemný test z medicínských i teologických předmětů a ústní pohovor, v němž účastníci odpověděli na doplňující otázky a prezentovali konkrétní kazuistiku. Rozsah vzdělání odpovídá kvalifikačním požadavkům na nemocniční kaplany,“ uvedl garant programu Damián Němec, vedoucí katedry církevního práva.

Závěr studia úspěšně zvládlo 28 účastníků. „Zpravidla již vykonávají službu nemocničních kaplanů v nemocnicích i v zařízeních sociální péče, hospicích nebo domovech pro seniory jako vyslanci katolické církve, Slezské církve evangelické augsburského vyznání a Církve československé husitské,“ upřesnil Němec.

Náplň kurzu zahrnula teologickou a medicínskou část s více než dvacítkou povinných předmětů a se dvěma bloky odborné praxe. Nemocniční kaplani tak získali odbornou způsobilost pro pastoraci nemocných ve zdravotnických a sociálních službách.

Do prvního ročníku loni nastoupilo 31 studentů. Náhradní termín závěrečných zkoušek byl stanoven na 5. října na Velehradě v rámci setkání Katolické asociace nemocničních kaplanů.

Kurz zařazený do programu celoživotního vzdělávání připravila cyrilometodějská teologická fakulta ve spolupráci s lékařskou fakultou, Fakultní nemocnicí Olomouc, Hospicem na Svatém Kopečku a Katolickou asociací nemocničních kaplanů v České republice za finanční podpory olomouckého arcibiskupství.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.