Provizorium. Ale příjemné

Děkanka Ivana Vlková a generální vikář Josef Nuzík.
Fotogalerie: Velena Mazochová
středa 12. února 2014, 08:19 - Text: Velena Mazochová

Slavnostním přestřižením pásky, požehnáním a přípitkem se včera oficiálně otevřely prostory na třídě 1. máje pro čtyři pracoviště cyrilometodějské teologické fakulty. Nově zkolaudované učebny a pracovny jim budou sloužit přibližně dva roky.

První patro budovy s adresou třída 1. máje 5 fakultě pronajala metropolitní kapitula. Zázemí zde mají Centrum pro práci s patristickými, středověkými a renesančními texty, Institut sociálního zdraví, katedra křesťanské výchovy a kabinet moderních jazyků. Využívat budou dvě učebny, seminární pracovnu a více než deset pracoven pro pedagogy a vědecké pracovníky. 

„V poslední době se na univerzitě všude stříhá páska, tak jsme se rozhodli také oslavit okamžik, kdy se v těchto prostorách začne naplno žít,“ uvedla před přestřižením pásky děkanka Ivana Vlková. Zároveň poděkovala za úsilí vynaložené na potřebné opravy a stěhování. „Doufám, že se zde bude dobře pracovat a urodí se zde spousta iniciativních myšlenek,“ dodala děkanka.

Slavnostní kolaudaci doprovodilo také poděkování formou krátké modlitby, které se ujal generální vikář Arcibiskupství olomouckého Josef Nuzík. „Prosme Boha, ať naplní svým požehnáním toto místo univerzitního vzdělávání i všechny, kteří zde budou učit a studovat. Ať se zde rozvíjí lidské schopnosti, podporuje vědecký pokrok a šíří vzdělání a kultura,“ uvedl Nuzík. 

Čtyři fakultní pracoviště se do nového prostředí přestěhovala z budovy v Purkrabské ulici, kterou bude po opravě plně využívat pedagogická fakulta. Definitivní zakotvení je teprve čeká asi za dva roky. „Po rekonstrukci auly v hlavní budově v Univerzitní ulici a dokončení vestavby v podkroví budovy Na Hradě,“ konstatovala Vlková.

Přestože zaměstnanci nové zázemí výhledově znovu opustí, jsou v novém prostředí spokojeni. „Určitě jsme si polepšili, je tady útulně a máme i více prostoru,“ potvrdil vedoucí Institutu sociálního zdraví Peter Tavel. „Myslím, že se nám tady bude líbit a možná se ani nebudeme chtít stěhovat,“ podotkla s úsměvem proděkanka a vedoucí kabinetu jazyků Martina Pračkeová.

Stavební úpravy a rekonstrukce v objektech teologické fakulty Na Hradě a v Univerzitní ulici by měly být dokončeny ve druhé polovině roku 2015. Zároveň by se měla ve stejnou dobu po několika desetiletích otevřít i znovuobnovená fakultní aula.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.