Peter Tavel zvolen novým děkanem cyrilometodějské teologické fakulty

Peter Tavel.
Čerstvě zvolený děkan cyrilometodějské teologické fakulty.
Foto: Pavel Konečný
Fotogalerie: Velena Mazochová
středa 19. března 2014, 14:40 - Text: Velena Mazochová

AKTUALIZOVÁNO - Do čela cyrilometodějské teologické fakulty zvolil dnes její akademický senát vedoucího Institutu sociálního zdraví, terapeuta a duchovního Petera Tavela. Výsledek volby musí ještě potvrdit Kongregace pro katolickou výchovu v Římě.

Pro jediného kandidáta na funkci děkana se vyjádřilo 8 z 11 přítomných senátorů v prvním kole volby. Ke zvolení byla nutná nadpoloviční většina hlasů všech senátorů. Jedním z nich je i samotný Tavel, volby se ale nezúčastnil. Jeho funkční období je vymezeno lety 2014–2018.

„Chystám se v prvé řadě komunikovat s lidmi, naslouchat jim a stavět na tom, co zde bylo v průběhu dvaceti let vytvořeno. Mám velkou výhodu v tom, že zde není třeba dělat žádná nepopulární opatření. Spíše budeme přemýšlet o tom, k čemu chceme fakultu dovést v příštích letech, jaké místo máme jako teologická fakulta ve společnosti, v církvi, v Olomouci,“ uvedl Tavel bezprostředně po svém zvolení. 

Ke svému působení v čele fakulty přistupuje Tavel s respektem k dosaženým výsledkům. Situace je podle něj v současné době ekonomicky a personálně stabilizovaná, pro další rozvoj fakulty je však nutno reagovat na aktuální i perspektivní výzvy.

„Doufám, že najdeme vizi, která pro nás bude optimistická, abychom měli pocit smysluplnosti a abychom z toho ještě navíc měli radost,“ doplnil Tavel.

Výsledek volby putuje do Říma

Vzhledem k provázanosti teologické fakulty s církevně‑právními předpisy schvaluje výsledek volby akademického senátu Kongregace pro katolickou výchovu v Římě. Kontakt s ní zajišťuje Velký kancléř fakulty – olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který je garantem fakulty z církevního hlediska. Na kongregaci se obrací s žádostí o nihil obstat – není námitek.

„V případě jmenování děkana posílám takovou žádost, když mi předseda senátu oznámí výsledek volby, dříve než rektor univerzity děkana jmenuje. V případě zvolení kandidáta, pro něhož se ještě nežádalo nihil obstat k profesuře, to může trvat i několik týdnů. V zásadě ale podle letitých zkušeností problémy nečekám,“ uvedl Graubner.

Prostor pro aktivitu a otevřenost

V nadcházejícím období se Tavel hodlá zasadit o větší míru otevřenosti fakulty vůči církvi i celé společnosti. V tomto ohledu je podle něj třeba uvažovat i v širších souvislostech. „Odráží teologická fakulta potřeby společnosti? Neměli bychom dnes, po dvaceti letech, hrát významnější roli?“ ptá se Tavel. 

Smysl svého působení v nejvyšší akademické funkci vidí především v podpoře aktivity pracovišť a jednotlivců. Aktivita, nápady a angažovanost je to, co se bude od lidí očekávat,“ uvedl při setkání s akademickou obcí. 

Výchova výkonných nástupců 

Tavel klade důraz na rozvoj teologických studií a formace člověka. „Máme ambici, aby člověk byl na výši nejen vzdělanostně, ale abychom jej při tom vedli ke křesťanským hodnotám,“ zdůraznil Tavel. 

Za jeden z důležitých úkolů fakultního managementu považuje výchovu mladé vědecké generace, s jejíž pomocí bude zajištěna potřebná akreditace studijních oborů. „Čas pracuje proti nám. V současné době máme profesory a docenty, kteří patří v republice ke špičkám. Otázka je, zda jsme vychovali generaci, která přijde po nich,“ upozorňuje Tavel. 

Na výchovu výkonných nástupců klade důraz také v souvislosti se sílící tendencí financování vědy na základě grantových projektů. Dosud nevyužité rezervy vidí také v oblasti zahraničních výměnných pobytů studentů a pedagogů, ve spolupráci s ostatními vysokými školami, v komunikaci uvnitř Univerzity Palackého a v propagaci fakulty.

Šestý děkan v novodobé historii 

Svá dosavadní působení v rolích prorektora Pražské vysoké školy psychosociálních studií a představeného Dominikánského kláštera v rakouském Retzu je ochoten v zájmu děkanské funkce redukovat. „Je to pro mne priorita, zatím ale nebudu dělat žádné dramatické kroky. Pokud všechny další činnosti a funkce nebudou kompatibilní, obětuji je,“ prohlásil Tavel.

Peter Tavel vystřídá ve funkci dosavadní děkanku Ivanu Vlkovou, která vede fakultu od roku 2006. V září končí její druhé funkční období, kandidovat už proto letos nemohla. V novodobé historii fakulty se v jejím vedení vystřídalo celkem pět děkanů. Od znovuobnovení v roce 1990 ji vedli Vojtěch Tkadlčík, Ladislav Tichý, Pavel Ambros a Petr Chalupa.

Doc. Ing. Mgr. Peter Tavel, Ph.D. (*1966)

Je absolventem oborů pozemní stavby na Stavební fakultě Vysoké školy technické v Košicích, psychologie na Filozofické fakultě a teologie na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého. V roce 2009 se stal docentem klinické psychologie. Absolvoval psychoterapeutické vzdělání na Pražské vysoké škole psychosociálních studií a roční vzdělání zaměřené na paliativní péči a doprovázení umírajících pacientů v Rakousku.

Ve své odborné práci se věnuje výzkumu psychologie zdraví, gerontopsychologie a spiritualit. Na svém kontě má více než sto odborných vědeckých publikací. Je členem prestižních odborných společností a řešitelem nebo spoluřešitelem více než deseti výzkumných projektů. 

Na Univerzitě Palackého působí jako vedoucí Institutu sociálního zdraví (OUSHI), který se věnuje výzkumu a vzdělávání v oblasti zdraví se zvláštním důrazem na sociální determinanty a nerovnosti. Je národním koordinátorem metodologie DIPEx vyvinuté v Oxfordu a členem národního týmu mezinárodní výzkumné studie Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) zaměřené na problematiku životního způsobu u dětí.

V současné době působí také jako prorektor Pražské vysoké školy psychosociálních studií. Kromě toho je terapeutem a duchovním. Od roku 2000 žije v Rakousku, kde je představeným Dominikánského kláštera. Ve slovenské dominikánské komunitě zodpovídá za vzdělávání a osobností rozvoj kněží.

Teze Petera Tavela – kandidáta na děkana

Priority a hodnoty
1. Na teologické fakultě jde především o teologická studia.
2. Na fakultě jde o formování člověka ke křesťanským hodnotám.
Úcta k minulosti
3. Bylo by velkou škodou nestavět na práci mých předchůdců.
4. Fakulta prosperuje i díky tomu, že měla odvahu věci začínat i končit.
Vnímavost k potřebám
5. Od fakulty se očekává, že bude citlivá na potřeby místní církve a společnosti.
6. Příspěvek fakulty do charitativní a sociální oblasti je ve společnosti vítán.
Aktivita dovnitř a navenek
7. Aktivita, nápady a angažovanost je to, co se bude od lidí očekávat.
8. Ve spolupráci s jinými fakultami a univerzitami je nedostatečně využitý potenciál.
Ekonomické zakotvení
9. Ekonomická a personální situace fakulty je stabilní, ale dlouhodobě neudržitelná.
10. Projekty jsou cesta, bez které se zřejmě o rozvoji fakulty nedá uvažovat.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.