Patristická konference přilákala na teologickou fakultu významné badatele z Evropy i Ameriky

K hlavním hostům mezinárodního kolokvia patří (zleva) Annewies van den Hoek, Judith Kovacs a Alain Le Boulluec.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 30. května 2014, 10:31 - Text: Velena Mazochová

Po čtyřech letech se včera do Olomouce znovu sjeli evropští a američtí odborníci na starokřesťanskou literaturu, kteří přijali pozvání na mezinárodní kolokvium věnované výkladu Bible v díle Klementa Alexandrijského. Třídenní setkání, které pokračuje dnes a zítra na teologické fakultě, je otevřeno akademickým pracovníkům, doktorandům i studentům.

„Klement z Alexandrie je jedním z nejvýznamnějších představitelů alexandrijské exegetické a katechetické školy. Badatelé, kteří se mu věnují, se obvykle scházeli spíše nekoordinovaně, proto nás před čtyřmi lety nás napadlo udělat setkání věnované přímo jemu. Letos jsme vybrali téma Klement a jeho způsob výkladu Písma,“ objasnil smysl setkání Vít Hušek, vedoucí pořádajícího Centra pro práci s patristickými, středověkými a renesančními texty.

Organizátorům se podařilo i k letošnímu setkání pozvat nejvýznamnější světové badatele z evropských a amerických univerzit. Jednání konference včera otevřel emeritní profesor Université Paris-Sorbonne Alain Le Boulluec, který se zaměřil na alegorickou formu výkladu Bible v díle Klimenta Alexandrijského. Příspěvek Annewies van den Hoek, která vyučuje na Harvard Divinity School, byl věnován způsobu Klimentovy intepretace Knihy přísloví Starého zákona.

Dnes a zítra vystoupí se svými badatelskými výsledky Judith Kovacs z University of Virginia a Marco Rizzi z italské Università Cattolica del Sacro Cuore. „Pozvali jsme také doktorandy a mladé začínající badatele, kteří budou mít příspěvky v průběhu kolokvia a budou mít zároveň možnost setkat a diskutovat s ostatními účastníky,“ doplnil Hušek.

Téma kolokvia, které přilákalo přes třicet účastníků z teologických a filozofických fakult v Praze, Brně a Bratislavě, představuje zároveň jeden z badatelských okruhů projektu Historie a interpretace Bible – Centrum excelence. V jeho rámci se členové olomouckého týmu zaměřují především na interpretaci Bible u řeckých a latinských Otců.

Mezinárodní rozměr setkání ocenil rektor Jaroslav Miller, který účastníkům popřál inspirativní diskusi a intelektuálně podnětné příspěvky. „Každá mezinárodní konference má minimálně trojnásobný význam – kromě nových přístupů k danému tématu přispívá prostřednictvím zahraničních hostů ke zviditelnění univerzity i města,“ zdůraznil pro Žurnál rektor.

Organizátoři letošního kolokvia, jehož spolupořadatelem je Patristická společnost České republiky, počítají s dalším setkáním v roce 2017. V souladu s plánovanými výstupy výzkumného projektu by se mělo věnovat vybraným otázkám myšlenkového odkazu jednoho z nejvýznamnějších raně křesťanských filozofů a teologů – sv. Augustina.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.