Oslavy husovského jubilea v Olomouci zahájil ekumenický dialog

Biskup Církve československé husitské Rudolf Göbel při zahájení sympozia.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 14. května 2015, 12:18 - Text: Velena Mazochová

Krátkým komorním koncertem a modlitbou bylo dnes slavnostně zahájeno odborné teologické sympozium Jan Hus – svědek křesťanské víry pro naši dobu věnované jednomu z nejdiskutovanějších fenoménů českých dějin.  Účastníky ekumenického setkání přivítali v kapli Božího Těla za pořádající instituce proděkan cyrilometodějské teologické fakulty Petr Chalupa a olomoucký biskup Církve československé husitské Rudolf Göbel.

„Člověk může žít jen z toho, pro co by byl ochoten i zemřít,“ využil proděkan Chalupa citát francouzského klasika Honoré de Balzaca, který podle něj výstižně ilustruje životní postoj Jana Husa. „I v současné době se znovu ukazuje jakási nouze, která vzniká právě tím, že člověk žije z mnoha věcí, pro které by nakonec ani nebyl ochoten zemřít,“ zdůraznil Chalupa. Jeho přání konstruktivní atmosféry ve svobodné diskusi doplnila Husova modlitba z listu z Kostnice krátce před jeho smrtí v roce 1415, kterou vybral a přednesl biskup Göbel.

Husova osobnost, dílo a duchovní odkaz je podle patriarchy Církve československé husitské Tomáše Butty nadčasová. „Je stále aktuální v příběhu člověka, který se musí rozhodovat ve velmi komplikované situaci a volit určité cesty pro svůj život s ohledem na své svědomí a na vztah k druhým lidem, církvi a Bohu,“ uvedl Butta. Předpokladem pro mezikonfesní dialog je podle něj vzájemné poznávání teologických východisek, principů. „Je jistě velmi cenné, když k takovému dialogu rozhovoru dochází, i když přístupy jsou odlišné – základní křesťanské principy a východiska jsou přece jen společná pro katolíky, evangelíky i husity. V dnešní době střetávání kultur a civilizací je nutné si znovu uvědomovat společný křesťanský základ,“ doplnil Butta.

Vedle něj se v mozaice příspěvků představí domácí i mimooloučtí odborníci napříč konfesemi i vědními disciplínami. Pozvání přijali například proděkan Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Vogel, historik Bohdan Kaňák, bohemista Jiří Fiala, farář Církve československé husitské Tomáš Martin Chadima, církevní právník Damián Němec nebo teolog Ctirad V. Pospíšil ze spolupořádající fakulty. Cestu k dialogu otevře i plánovaný prostor pro diskuse.

První z připravovaných akcí k 600. výročí upálení Jana Husa pořádají společně Cyrilometodějská teologická fakulta a olomoucká diecéze Církve československé husitské. Celodenní sympozium je v kapli Božího Těla přístupné odborné i širší veřejnosti až do podvečerních hodin.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.