Odborníci z teologické fakulty zvou k diskusnímu setkání nad papežským dokumentem o rodině

Ilustrační foto: Archiv Žurnálu UP
neděle 12. června 2016, 07:41 - Text: Velena Mazochová

Seznámení s nejnovějším dokumentem papeže Františka k tématu lásky ženy a muže, manželů a rodiny nabídne odborný seminář, který připravila katedra pastorální a spirituální teologie k apoštolské exhortaci Amoris laetitia/Radost z lásky. Její odborná prezentace české odborné veřejnosti proběhne v úterý 14. června v hlavní budově cyrilometodějské teologické fakulty.

Text, který papež František podepsal symbolicky v den svátku svatého Josefa 19. března, zahrnuje výsledky dvou synod o rodině a obsáhle cituje jejich závěry. Název dokumentu přitom naznačuje úmysl představit široké veřejnosti především pozitivní inspiraci. „Mentalita papeže Františka je výsostně dialogická. Je to patrné z celého textu, který v sobě obsahuje pozorně slyšené otázky z celého světa. Vytváří jakýsi drahocenný mnohostěn myšlenek. Nepředkládá ´nové učení´, nýbrž nové přístupy a důrazy a uvažuje velmi konkrétně o současné situaci rodiny. Papežův pohled je zahleděn nejen na ideál, ale i na nedokonalé situace rodin a manželů a ukazuje cestu, jak zrát a růst v lásce. O tom mluví způsobem, který je přesvědčivý i pro dnešního člověka,“ shrnul vedoucí pořádající katedry Pavel Ambros.

Jádrem papežského dokumentu je nová strategie pomoci. „Shrnují ji tři velmi důležité termíny: doprovázet, rozlišovat a integrovat. Ty jsou východiskem v přístupu k různým situacím slabostí či nedokonalostí, ke komplikovaným či neregulérním situacím. Pojednává také o manželské a rodinné spiritualitě, která je ´tvořena tisícerými reálnými a konkrétními gesty lásky´,“ dodal Pavel Ambros.

Samotná exhortace počítá s tím, že „v každé zemi či každém regionu je možné hledat více inkulturovaná řešení pozorná k místním tradicím a problémům". „Seminář zohlední i tento nový aspekt, který bude důležitý pro uvádění nového přístupu k rodinám a do praxe života církve v českých zemích,“ doplnil Pavel Ambros.

České vydání postsynodální apoštolské exhortace Amoris laetitia/Radost z lásky je plánováno na září tohoto roku v nakladatelství Paulínky.

Začátek semináře je plánován na 14 hodin. Jeho program je k dispozici ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.