Odborníci z Říma a Oxfordu přijeli na seminář o vizualizaci teologických pravd

Sebastian Brock, Maria Campatelli a Nataša Govekar (zleva).
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 3. dubna 2014, 07:49 - Text: Velena Mazochová

Kvalita teologického výzkumu a aktuální otázky jeho dalšího rozvoje byly tématem třídenního mezinárodního semináře, který včera skončil na cyrilometodějské teologické fakultě. S novými metodologickými přístupy seznámili účastníky uznávaní odborníci z vědeckých pracovišť v Římě a Oxfordu.

Seminář byl určen především doktorandům a pracovníkům Institutu interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu. „Představuje zahájení cyklu, který se věnuje způsobům sdělování klasických teologických pravd dnešnímu člověku. Tato první část byla zaměřena na postupy, kterými můžeme tyto pravdy vyjadřovat vizuálním způsobem a prostřednictvím poezie,“ objasnil obsah setkání vedoucí katedry pastorální a spirituální teologie Pavel Ambros.

Pozvání přijali odborná asistentka v Teologickém ateliéru Tomáše kardinála Špidlíka v Centru Aletti v Římě Nataša Govekar, která se věnuje významu výtvarného umění v procesu předávání křesťanské víry, a profesor Oxford University Sebastian Brock, světově uznávaný odborník na syrský jazyk a syrskou křesťanskou literaturu.

„Nataša Govekar se věnovala formování tradiční ikonografie a jejích prvků v křesťanské tradici. Na podobný proces poukázala i v oblasti moderního umění. Téma Sebastiana Brocka se týkalo interpretace způsobu komunikace křesťanských pravd prostřednictvím poezie, což je typické pro syrskou tradici,“ popsal Ambros.

Mezinárodní seminář Nové metodologické přístupy v teologii – růst vědecké práce a kvality výzkumu v teologii připravily katedra pastorální a spirituální teologie ve spolupráci s Institutem interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu na teologické fakultě. Konal se za účasti ředitelky Teologického ateliéru Tomáše kardinála Špidlíka v Centru Aletti v Římě Marii Campatelli, která shrnující syntézou setkání v Olomouci včera uzavřela. 

Zájem posluchačů překročil podle organizátorů očekávání. „Pro nás pro všechny byl obohacením nejen obsah přednášek, o tom jsme nepochybovali, ale i setkání s lidmi, kteří zosobňují oxfordskou tradici jemné argumentace a vtipu s římskou lahodností a lehkostí,“ doplnil Ambros.

Další část mezinárodního metodologického semináře připravují organizátoři na podzim tohoto roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.