Obnova auly teologické fakulty spěje k závěru

Aula teologické fakulty vzniká v prostorách bývalého auditoria maxima.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 4. září 2015, 10:43 - Text: Velena Mazochová

Rozsáhlá rekonstrukce interiéru hlavní budovy teologické fakulty v Univerzitní ulici se blíží do finále. Zřetelně se začíná rýsovat podoba obnovené historické auly i souběžná úprava tří podlaží. Kompletní dokončení se očekává na začátku semestru.

Rekonstrukce auly, která vzniká v prostorách bývalého auditoria maxima, si vyžádala vybourání prvních tří pater budovy. Mohutné stavební úpravy včetně vestavění ocelové konstrukce nyní vystřídala montáž klimatizace i vzduchotechniky a příprava pokládky podlah.

„V příštím týdnu by měla následovat instalace lavic s odstupňovaným řazením sedadel, obkládání stěn, usazení dveří a zapojení audiovizuální techniky,“ popsal tajemník fakulty Ivan Drábek. Obnovený prostor auly bude sloužit pro výuku i reprezentativní účely. Počítá se s také s využitím pro konference a slavnostní akty imatrikulací nebo promocí.

Těsně před závěrečnými úpravami jsou také změněné dispozice sousedních podlaží. Po odstranění příček vznikly moderní učebny, seminární místnosti a pracovny kateder. „Některá pracoviště se postupně stěhují zpět už teď.  U některých už čekáme pouze na pokyny vyučujících, kam co chtějí umístit nebo kde je třeba připojit počítače,“ doplnil Drábek.

Přestavba začala v polovině května vyklízením a stěhováním jednotlivých pracovišť a zahájením bouracích prací, které umožnily návrat k původnímu stavu budovy z třicátých let minulého století. Ten překryly úpravy z padesátých let, které celý prostor horizontální přepažily množstvím příček a rozčlenily jej do řady větších a menších místností.

Fungování ve všech rekonstruovaných prostorách plánuje fakulta souběžně se zahájením výuky v letošním akademickém roce. Unikátní obnova vnitřního uspořádání celé budovy si podle Drábka vyžádá náklady ve výši zhruba 11 milionů korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.