Nezletilí znalci Bible soutěžili v Olomouci

Prvních šest nejúspěšnějších účastníků soutěže v každé kategorii obdrželo diplomy a věcné ceny.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 13. února 2014, 10:15 - Text: Velena Mazochová

Téměř dvě stovky žáků a studentů základních a středních škol se včera v Olomouci utkalo v celostátním kole soutěže Bible a my. Zázemí jim poskytla cyrilometodějská teologická fakulta a Arcibiskupství olomoucké.

K celorepublikovému finále se do Olomouce sjelo 177 nejlepších znalců Bible z řad dětí a mládeže, kteří postoupili z okresních kol. Pro zahájení a závěrečné vyhodnocení soutěže byl pro ně otevřen Arcibiskupský palác, písemné testy probíhaly v hlavní budově teologické fakulty.

„Účastníkům soutěže jsme pro vypracování testů poskytli prostory a zázemí bylo připraveno i pro organizátory a porotu,“ uvedla proděkanka teologické fakulty Martina Pračkeová. Finálové kolo bylo podle ní také příležitostí, jak neformálně představit fakultu žákům a studentům z různých koutů republiky.

Spolupráce se týkala také přípravy soutěžních otázek, které byly pro čtyři věkové kategorie vypracovány v jednotlivých tematických okruzích. Jejich garanci poskytli organizátorům právě odborníci teologické fakulty. „Spolupracovali jsme například s Petrem Chalupou nebo Dominikem Opatrným, s Katolickým biblickým dílem a Českou biblickou společností,“ popsal za organizátory soutěže Jiří Hrabovský.

Jednadvacátý ročník soutěže Bible a my vyhlásila Základní škola Marušky Kudeříkové ve Strážnici s cílem zprostředkovat žákům a studentům literární, kulturní, mravní a duchovní hodnoty nejrozšířenější a nejpřekládanější knihy na světě a upozornit na její aktuálnost v dnešní době. Soutěž je dobrovolná a otevřená křesťanům různých vyznání, lidem jiných vyznání i bez vyznání.

„Původně jsme ji organizovali pouze v hodonínském okrese, postupně se začínaly přidávat další okresy a soutěž se rozrostla o regionální a celostátní kolo. Letos se rozšířila už do devatenácti okresů,“ uvedl ředitel strážnické školy Petr Tomeček.

Letošního ročníku se zúčastnilo více než pět tisíc žáků a studentů z dvou set základních a středních škol. Podle Tomečka mezi nimi zdaleka nepřevažují církevní školy. „Přesnou statistiku nevedeme, ale podle mého odhadu jsou v menšině, většinu tvoří necírkevní školy,“ prohlásil Tomeček.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.