Na teologické fakultě zkoumají, jak pracovat s migranty a menšinami

Pět let strávil v romském ghettu při participativním výzkumu Alexander Mušinka (druhý zprava) z Prešovské univerzity. Na snímku diskutuje se Slave Angelovem z Makedonie.
Foto: Pavel Konečný
pátek 5. prosince 2014, 07:43 - Text: Pavel Konečný

Integrace běženců a menšin je hlavní náplní projektu Integrace bez hranic, který v září spustila cyrilometodějká teologická fakulta. Včera se v Olomouci sešli jeho koordinátoři z osmi zemí.

„Své zkušenosti a příklady s námi sdílí devět partnerských organizací z Makedonie, Rumunska, Slovenska, Německa, Itálie, Belgie a Španělska. Sběrem informací v terénu a příklady dobré praxe bychom chtěli dojít k definici kompetencí pro sociální pracovníky,“ vysvětlila hlavní řešitelka Květoslava Princová z katedry křesťanské sociální práce.

Princová je přesvědčena, že výsledky jejich dvouleté práce by pak měly přejít jako poselství i do většinové společnosti. „Bude zajímavé sledovat, nakolik se práce s migrací cizinců bude překrývat s problematikou menšin,“ poznamenala Princová.

Zatímco západní země se potýkají spíše s nelegálními běženci převážně ze severní Afriky, země na východě Evropy řeší především romskou problematiku.

„Nejdůležitější je, aby obě skupiny sociálně vyloučených lidí získaly sebevědomí a aby tito lidé dostali svou příležitost založenou na důvěře,“ prohlásila Julia Maria González Ferreras, která patří mezi přední evropské odborníky na problematiku migrace a menšin.

Projektu s rozpočtem přes 2,5 milionu korun se účastní kromě Univerzity Palackého i zástupci univerzit v Prešově a Bamberku. Výsledky výzkumu by měly po dvou letech přinést ovoce v podobě tréninkových programů pro sociální pracovníky neziskových organizací či municipalit. Součástí bude také posilování jejich kompetencí v mezikulturním porozumění, v managementu odlišností, rozvoji projektů a sociálního podnikání.

Průběžně je možné projekt sledovat ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.