Na společném fóru k církevnímu právu se v Olomouci setkají doktorandi z teologických fakult střední Evropy

Ilustrační foto: Imrich Veber
středa 25. listopadu 2015, 07:27 - Text: Velena Mazochová

Ke vzájemnému seznámení s výsledky odborné práce v oblasti církevního práva se na konci týdne sejdou v Olomouci mladí vědečtí pracovníci polských a slovenských univerzit se svými kolegy z cyrilometodějské teologické fakulty. Jednodenní středoevropské odborné fórum, které je otevřeno i širší odborné veřejnosti, zahájí tento pátek děkan Peter Tavel.

Podnětem k zorganizování prvního fóra mladých vědců, kteří se zaměřují na kanonické právo, byla dosavadní úzká spolupráce kateder církevního práva olomoucké fakulty a teologické fakulty Slezské univerzity v Katovicích. „V rámci posílení vztahů obou partnerských institucí bylo prvotní ideou setkání doktorandů, zabývajících se kanonickým právem, z obou fakult. Ukázalo se, že je vhodné pozvat také mladé vědce z dalších univerzit, zvláště doktorandy vedoucího katedry církevního práva a ekumenismu v Katovicích profesora Andrzeje Pastwy. Setkání tak získalo širší charakter,“ uvedl vedoucí olomoucké katedry Damián Němec. Jak dodal, důležité je také, aby se vědci setkali také osobně. „Bez osobních vztahů a kontaktů je spolupráce mnohem obtížnější. Nemalý význam má i používání více jazyků na téže konferenci, což nutí k rozšiřování jazykových kompetencí. Primárně jde tedy o prohloubení mezinárodní spolupráce, která je ve vědecké oblasti naprosto nezbytná,“ doplnil Damián Němec.

Kromě doktorandů z pořádajících fakult se na fóru s výsledky svých výzkumů představí také mladí odborníci z Univerzity kardinála Stefana Wyszyńského ve Varšavě, z Katolické univerzity Jana Pavla II. v Lublinu a z Univerzity v Prešově. Vědecký výbor konference tvoří zástupci univerzitních pracovišť v Římě, Krakově, Budapešti, Prešově a Českých Budějovicích. Začátek středoevropského fóra je připraven na 27. listopadu na 9. 30, koná se v rotundě v prvním patře hlavní fakultní budovy v Univerzitní ulici.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.