Mučedníka a ochránce olomouckých akademiků a studentů připomene skotský jezuita

Repro Žurnál UP
pondělí 18. května 2015, 12:19 - Text: Velena Mazochová

Čtyřsté výročí smrti jezuitského kněze a mučedníka Jana Ogilvie připomene dvoudenní program bývalého provinciála Britské provincie Tovaryšstva Ježíšova Jamese Crampseyho v Olomouci. Přednášky o ignaciánské spiritualitě i současném papeži Františkovi doplní slavnostní studentská mše v domovském kostele římskokatolické akademické farnosti u Panny Marie Sněžné.

Svatý John Ogilvie je chápán jako zvláštní ochránce studentů a pedagogů olomoucké univerzity. Jeho život jezuitského kněze z období reformace ve Skotsku je spojen s duchovními dějinami Olomouce, kde na začátku 17. století vystudoval teologii. Po návratu do rodné země působil mezi tamními katolíky, byl zajat, mučen a nakonec popraven.

Jeho příběh a odkaz bude tématem dvou přednášek, které v Olomouci uvede ve dnech 19. – 20. května ředitel LauristonJesuitCentre v Edinburgu James Crampsey. Bývalý provinciál britského Tovaryšstva Ježíšova působil řadu let v univerzitním prostředí a v současné době je také poradcem Skotské biskupské konference v otázkách mezináboženského dialogu. 

„Svatý Jan Ogilvie je vlastně patronem naší jezuitské komunity v Olomouci, která se zde stará o zdejší akademickou farnost. Letošní rok navíc vyhlásil papež a jezuita František jako rok zasvěceného života, a nabídl nám tak více se zaměřit na duchovní povolání řeholníků,“ přiblížil souvislosti 400. jubilea studentský kněz a administrátor akademické farnosti Miroslav Herold.

Program akcí k 400. výročí smrti Jana Ogilvieho, které pořádá Institut interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu teologické fakulty ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.