Miloslav Pojsl vydal novou knihu o počátcích církve na Moravě

Miloslav Pojsl se svou novou publikací.
Foto: Velena Mazochová
sobota 30. května 2015, 00:50 - Text: Velena Mazochová

Raná historie církevní organizace na Moravě a životopisné portréty arcibiskupů a biskupů tvoří jádro nové publikace Miloslava Pojsla. Obsáhlá monografie vedoucího katedry církevních dějin a křesťanského umění teologické fakulty seznamuje také s významem liturgických předmětů a interiéry kostelů před a po druhém vatikánském koncilu.

Publikace Počátky církevní organizace na Moravě. Biskupství a arcibiskupství v Olomouci přináší podrobné zpracování začátků moravské církevní správy od doby Velké Moravy až do závěru 11. století. „Jde o období sahající od Metoděje a latinských biskupů, vysvěcených těsně před zánikem Velké Moravy, přes temné desáté století, kde se občas v pramenech objeví neznámý biskup, až po založení biskupství v Olomouci,“ přiblížil Pojsl.

Představení šedesáti olomouckých biskupů a arcibiskupů, které tvoří druhou část knihy je přepracovaným a doplněným vydáním předchozí Pojslovy publikace věnované biskupskému pohřbívání v Olomouci.

„Upravené vydání je obohaceno o portréty 57 biskupů ze zámecké galerie v Kroměříži, které dal namalovat, pravděpodobně všechny ve stejné době, olomoucký biskup Karel II. z Lichtenštejna na konci sedmnáctého století,“ přiblížil Pojsl. Dobové malby budou publikovány poprvé v barevném provedení.

Obrazově bohatá publikace připomene také podoby a funkce liturgických předmětů, rouch a textilií používaných při mších, pohřbech, požehnáních a dalších církevních obřadech. „Dnes už často ani věřící lidé nevědí, co je to pluviál, dalmatika, ciborium nebo kázule,“ upozornil Pojsl. Popis a fotodokumentaci jednotlivých předmětů doplňují informace, nákresy a vysvětlivky, které porovnávají podobu interiéru kostela před II. vatikánským koncilem a v době následující.

Monografii v rozsahu 350 stran doprovází bohatý obrazový materiál a obsáhlý poznámkový aparát. Vydala ji na konci dubna Historická společnost Starý Velehrad.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.