Mezinárodní sympozium hostí evropské odborníky na charitní teologii

Sympozium představí novou kolektivní monografii.
Repro: Žurnál UP
sobota 26. září 2015, 08:00 - Text: Velena Mazochová

Charitní služba církve je ústředním tématem mezinárodního sympozia, které na dnešek připravila katedra křesťanské sociální práce teologické fakulty. Experti ze šesti evropských zemí se zaměřují na význam charitní teologie ve službě, kterou církev poskytuje lidem v nouzi. Součástí programu je také prezentace nové kolektivní monografie. 

V centru pozornosti znalců je zdůvodnění a pozice charitní teologie ve službě církve chudým a nemocným, lidem postiženým katastrofami, válkami a pronásledováním. „Ve společné reflexi se budeme věnovat praktickým otázkám - jak posílit charitní aktivity katolické církve bohatstvím teologických motivů a jak konkrétně zprostředkovat spirituální pomoc a podporu zoufalým osobám v nesnázích. Zabývat se budeme také tím, jak tuto službu mohou doplnit a podpořit přidružené motivy křesťanské sociální nauky,“ uvedl vedoucí katedry křesťanské sociální práce Jakub Doležel.  

S tematickým zaměřením sympozia úzce souvisí obsah kolektivní publikace Church Caritas Ministry in the Perspective of Caritas-Theology and Catholic Social Teaching, kterou představí její hlavní autoři Heinrich Pompey a Jakub Doležel. „Monografie se pokouší odpovědět například na otázky, jaké jsou podoby vztahu mezi církevní charitativní službou a její teologickou reflexí a jak se pozice charitní služby změnila vydáním papežských dokumentů v posledních letech,“ uvedl Doležel. 

Na sympoziu vystoupí také další spoluautoři monografie, například sekretář Papežské rady COR UNUM Giampietro Dal Toso, Tadeusz Kaminski z Uniwersytet Kardinała Stefana Wyszyńskiego ve Varšavě, Martin Lechner z německého Benediktbeuern nebo Nandor Birher z Károli Gáspár University of the Reformed Church v Budapešti. Publikaci vydalo v letošním roce jako e-knihu Vydavatelství Univerzity Palackého. 

Sympozium se koná v nové aule teologické fakulty dnes od 9 do 15.30.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.