Mezinárodní kongres nabídne odpovědi na aktuální otázky současných humanitárních krizí

Druhý ročník mezinárodního humanitárního kongresu se konal před dvěma lety v Olomouci.
Foto: Velena Mazochová
úterý 13. října 2015, 12:05 - Text: Velena Mazochová

Aktuální možnosti nevládních organizací při řešení celosvětového nárůstu humanitárních potřeb budou hlavním tématem třetího ročníku mezinárodního kongresu, který se uskuteční v pátek 23. října v Praze. Mezi jeho organizátory patří tradičně také katedra křesťanské sociální práce teologické fakulty.

Kongres je koncipován jako mezinárodní platforma pro výměnu zkušeností, trendů a inovací v humanitární pomoci. Propojí zkušenosti a poznatky pracovníků z nevládních organizací, médií a akademického sektoru včetně studentů. Jeho letošní téma „Od Bosny k Ukrajině – rostoucí výzvy humanitární pomoci“ zahrne i reflexi současné uprchlické krize. Pozornost bude věnována také problematice bezpečnosti humanitárních pracovníků nebo využití komunikačních technologií v krizových situacích. V jednotlivých panelových diskusích vystoupí se svými zkušenostmi čeští a zahraniční odborníci.

Olomoucká pracoviště se na organizaci mezinárodního setkání podílejí spolu s dalšími organizacemi už od jeho prvního ročníku. „Vždy jsou to hlavně dobrovolníci, kteří pomáhají zajišťovat chod celé akce. Zajišťujeme pro kongres i přednášející, zejména z akademického prostředí, podílíme se finančně na propagaci kongresu,“ uvedla Květa Princová, vedoucí oddělení humanitárních studií katedry křesťanské sociální práce.

Předcházející ročník, který se konal v říjnu 2013 v Olomouci ve spolupráci s Arcidiecézní charitou Olomouc a CARITAS-Vyšší odbornou školou sociální, byl podle ní významný zejména pro studenty a absolventy, kteří zde našli příležitost pro osobní setkání s významnými osobnostmi z oblasti humanitární pomoci. „Přednášejícím z řad akademiků i z praxe se Olomouc představila jako město se zájmem o světové dění a univerzita jako prostor k tomu,  aby se studenti naučili, jak správně porozumět lidskému neštěstí, a těm, které potkalo, umět pomoci,“ zdůraznila Princová a dodala: „Jedním z pozitivních výsledků bylo přizvání univerzity do mezinárodního projektu, který se zabývá výzkumem potřebných kompetencí sociálních pracovníků, kteří působí v prostředí různých kultur.“

Třetí ročník Mezinárodního humanitárního kongresu je určen studentům, pracovníkům nevládních organizací, novinářům i široké veřejnosti.  Uskuteční se 23. října v Národní technické knihovně v Praze. Hlavními pořadateli jsou ADRA, Člověk v tísni, Lékaři bez hranic, Charita České republiky, Český Červený kříž a právě Univerzita Palackého.

Bližší informace o programu jsou k dispozici ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.