Liturgii křesťanských svatebních obřadů přibližuje nová publikace

Hlavní autor monografie Walerian Bugel.
Foto: Velena Mazochová
sobota 17. května 2014, 15:50 - Text: Velena Mazochová

Zasvěcený vhled do struktury i obsahu manželských obřadů v nejvýznamnějších křesťanských církvích a judaismu přináší nová monografie autorského kolektivu pod vedením Waleriana Bugela z katedry liturgické teologie. Publikace Obřady manželství v různých liturgických tradicích je třetím svazkem ediční řady Colloquium Liturgicum.

Rituál předkládá publikace v rámci plurality náboženských tradic v jejich historickém vývoji i v současnosti. Multikonfesní pohled umožnilo zejména složení autorského kolektivu, v němž jsou zastoupeni odborníci se zaměřením na judaismus, byzantskou tradici, římskou, starokatolickou i koptskou liturgii, stejně jako na husitskou a evangelickou luteránskou církev či ekumenické obřady používané v církvích Severní Ameriky.

„Snažíme se mapovat obřady uzavírání manželství v jednotlivých křesťanských denominacích a sledujeme jejich roli v lidském životě. Zároveň nesmíme zapomínat na to, že křesťanská liturgie vychází v mnohém ohledu z judaismu, proto s námi spolupracovala také kolegyně z oddělení judaistiky Husitské teologické fakulty v Praze,“ objasnil Bugel.

Liturgická analýza

Liturgická teoretická analýza začíná podle Bugela tam, kde končí běžný fenomenologický popis používaný ve společenských vědách – poté, kdy jsou shromážděny informace o historickém vývoji a o použití symbolických prvků, a především o jejich významu ve sledované konfesi.

„Jde především o to, co znamenají, jestli například došlo k transignifaci – tedy přemazání jednoho významu symbolu druhým. Podání ruky při svatebním obřadu ve středověku mohlo kupříkladu hlavně znamenat předání ‚užívacího práva‘ ze strany otce nevěsty ženichovi, zatímco dnes je to vnímáno jako projev souhlasu, obdobně jako tomu bylo jako třeba ve starověkém Římě,“ přiblížil Bugel. 

Obsahově je důležité, jaká slova tyto symboly provázejí. „V právu je například známé rozlišení na foedus a contractus, tedy posvátná a běžná smlouva. Contracuts označuje typ dohody, kdy si dvě strany stanoví podmínky a domluví se na jejich dodržování. V případě, že jim nebude vyhovovat, domluví se naopak na tom, za jakých podmínek půjdou od sebe. Foedus naproti tomu představuje smlouvu v přítomnosti třetí strany, která stanoví podmínky – předpokládané Boží vůle. To je obsaženo v judaismu, v raném křesťanství, v římsko-katolické a částečně i v pravoslavné tradici. Obě strany tak berou na vědomí, že k manželství byly povolány a berou jej jako svůj životní závazek, potvrzení něčeho, co už nelze vzít zpět,“ vysvětlil Bugel. 

Autoři jednotlivých studií také analyzují například podmínky nutné k uzavření manželství v daných církevních strukturách. „Jde o otázky, zda je třeba, aby svazek zpečetila církev, jestli to musí být biskup, nebo stačí jáhen, nebo dokonce laik,“ doplnil.

Zpracovat komplexní liturgickou analýzu je podle Bugela jeden z nejtěžších badatelských úkolů, zejména pro značnou šíři pramenů a odborné mnohojazyčné literatury. Srovnání textů v jednotlivých historických obdobích představuje pečlivé dohledávání zdrojů jednotlivých slov a symbolů, jejich používání při konkrétních příležitostech i proměny původních významů.

„Liturgické tradice jsou neseny určitou kontinuitou podoby verbální stránky obřadů, vyjadřující specifické teologické a spirituální charakteristiky každé církve. Kromě toho je třeba zohlednit biblické aluze v daných formulacích a odkazy na konkrétní formulace Nového nebo Starého zákona,“ popsal Bugel. 

Edice bude pokračovat studií pohřebních obřadů

Nově vydaná kolektivní monografie má ambice zaplnit některá místa v oblasti historického, kulturologického i teologického bádání rituálu uzavírání manželství a rámcově navazuje na předchozí studie ediční řady Colloquium Liturgicum. Ta má od roku 2006 kromě poslední novinky na svém kontě publikace Obřady žehnání v různých liturgických tradicích a Liturgická a eklesiální pluralita na území Československa v první polovině 20. století

Ve stadiu příprav je aktuálně titul věnovaný pohřebním obřadům. „Snažíme se analyzovat typy klíčových obřadů v různých křesťanských konfesích a přihlížet k tomu, že se vyznačují často výrazně podobnou liturgií, která se však při jednotlivých obřadech projevuje různorodě,“ objasnil motiv vzniku edice Bugel. 

Publikaci Bugel, Walerian, a kol.: Obřady manželství v různých liturgických tradicích vydalo v roce 2013 Vydavatelství Univerzity Palackého.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.