Kongres humanitární pomoci je otevřený všem, kdo chtějí pomáhat

Pomoc pro Haiti v roce 2010.
Foto: KKSP
neděle 6. října 2013, 09:33 - Text: Pavel Konečný

Přední světoví i čeští odborníci budou v pátek 11. října v Olomouci debatovat o humanitární pomoci na Mezinárodním humanitárním kongresu.

Mezi tématy olomouckého setkání se objeví situace v Sýrii nebo moderní technologie v humanitární práci. Hlavním tématem kongresu, který je přístupný studentům, odborníkům i široké veřejnosti, bude nezávislost humanitární pomoci. Součástí programu v Regionálním centru Olomouc bude kromě panelových diskuzí i filmový večer.

„Jedním z lákadel kongresu bude mimořádně kvalitně obsazená diskuze k aktuální situaci v Sýrii,“ řekl Pavel Gruber, ředitel české pobočky organizace Lékaři bez hranic. Účastníci diskuze budou hovořit o přístupu k trpícím lidem, bezpečnosti humanitárních pracovníků nebo roli OSN. „Věřím, že vzhledem k diskutovaným tématům a k hostům, kteří se kongresu zúčastní, se nám podaří překonat velmi kvalitní první ročník a srdečně Vás všechny zvu,“ dodal Gruber.

Odborníci budou také řešit rozdílný přístup k okamžitým a pomalu se rozvíjejícím katastrofám, využití nových technologií v humanitární práci, vývoj humanitární pomoci v evropském kontextu a další témata.

Po jejich skončení budou moci návštěvníci zhlédnout projekci čtyř filmů dotýkajících se tématu. Snímek Access to the Danger Zone bude mít v Olomouci českou předpremiéru.

Mezinárodní Humanitární kongres pořádá už podruhé skupina největších nevládních organizací v ČR poskytujících humanitární pomoc v zahraničí jako je například ADRA, Člověk v tísni, Lékaři bez hranic, Charita ČR, Český Červený kříž a další. Na organizaci se podílí také cyrilometodějská teologická fakulta, CARITAS – Vyšší odborná škola sociální Olomouc a FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci.

Kongresu se může zúčastnit každý, kdo má zájem dozvědět se více o humanitární pomoci. Přihlášky a podmínky přihlášení jsou k dispozici ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.