Jediným kandidátem na děkana cyrilometodějské teologické fakulty je Peter Tavel

Koláž: Žurnál UP
úterý 25. února 2014, 08:00 - Text: Velena Mazochová

Uchazečem o post děkana cyrilometodějské teologické fakulty je vedoucí Institutu sociálního zdraví Peter Tavel. Jako jediný ze sedmi navržených kandidátů vyslovil souhlas s nominací na děkanskou funkci pro období 20142018.

„Nepřicházím s žádnou revoluční představou. Chci navázat na všechno dobré, co na fakultě funguje a čeho se podařilo dosáhnout v posledních letech, a reagovat na nové výzvy, které přicházejí nebo které můžeme v dohledné době očekávat,“ objasnil svou základní vizi Tavel.

Pro přijetí kandidatury byla pro něj důležitá podpora kolegů z fakulty i vnitřní pocit smysluplnosti. „Ve svém životě se snažím volit nekompromisně ty nejvzácnější věci. Času nemáme mnoho a je škoda jej zaplnit balastem,“ doplnil Tavel.

Volební komise obdržela návrhy na sedm kandidátů, kteří se ke své kandidatuře vyjádřili do minulého pátku. „Komise konstatovala, že docent Tavel splňuje všechny zákonné požadavky kladené na kandidáta na funkci děkana,“ potvrdil její předseda Tomáš Parma.

Svůj program představí Peter Tavel 12. března při shromáždění akademické obce fakulty. Dvanáctičlenný fakultní akademický senát bude šestého děkana v novodobé historii fakulty volit na svém zasedání 19. března. Ke zvolení je nutná nadpoloviční většina kladných hlasů všech senátorů.

Na post děkana pro nadcházející čtyřleté období byli navrženi také současný proděkan a stálý zástupce děkanky Damián Němec, vedoucí katedry křesťanské výchovy Rudolf Smahel, předseda akademického senátu fakulty Petr Mareček, vedoucí Centra pro práci s patristickými, středověkými a renesančními texty Vít Hušek, docent katedry filozofie a patrologie Martin Cajthaml a docent katedry křesťanské výchovy Ludvík Dřímal.

Současná děkanka Ivana Vlková vede fakultu od roku 2006. Její druhé funkční období se uzavře v září tohoto roku. V čele teologické fakulty se v její novodobé historii vystřídalo celkem pět děkanů. Od znovuobnovení fakulty v roce 1990 ji vedli Vojtěch Tkadlčík, Ladislav Tichý, Pavel Ambros a Petr Chalupa.


Komentáře

iveta mrazikova
18-03-14 10:13
Naše fakulta by neměla mít děkana teologické fakulty, ktery jako kněz neni cistý.P.Tavel má dítě. Ale celkově jeho volba pokračuje .. není jiný vhodný uchazeč , který by reprezentoval teologickou fakultu?

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.