Jedinečný doktorský obor posiluje spirituální přístup ke zdraví

Ilustrační foto: 123rf
čtvrtek 8. ledna 2015, 07:58 - Text: Velena Mazochová

Zcela výjimečné zaměření doktorského studia se chystá nabídnout cyrilometodějská teologická fakulta, která na sklonku loňského roku získala akreditaci pro obor Sociální a spirituální determinanty zdraví. Přijímací řízení ke studiu, jež zatím v Česku nemá obdoby, by mělo proběhnout v červnu.

Podle děkana a garanta oboru Petera Tavela posiluje nový obor potřebné interdisciplinární přístupy při studiu problémů zdraví a nemoci a navazuje na magisterské programy nabízené na olomoucké univerzitě i dalších vysokých školách v Česku a v zahraničí. „Zohledňuje holistický pohled a využívá bio-psycho-socio-spirituální model zdraví. Tím se umožní vysvětlit některé fenomény a souvislosti, které v rámci jednotlivých specializací vysvětlit nelze. Nabízíme tak jedinečný obor, který se v České republice nevyskytuje,“ objasnil Tavel.

Zaměření nově akreditovaného oboru vychází z projektu Institutu sociálního zdraví na Univerzitě Palackého – OUSHI. „Své výzkumné aktivity v oblasti sociálních determinant zdraví rozšířil o spirituální složku, a to v religiózní i v nereligiózní součásti,“ doplnil proděkan pro vědu a výzkum Vít Hušek. Důraz bude podle něj kladen na to, aby absolventi byli schopni vést základní i aplikovaný výzkum ve zvolené oblasti zdraví a publikovat výsledky na mezinárodní úrovni.

Institut je pro nová doktorská studia podle Tavela zároveň zárukou excelentního odborného zabezpečení. „OUSHI působí již tři roky především při formaci nových vědců a má za sebou bohatou vědeckou a tvůrčí činnost. Využívá kvalitní personální zázemí uznávaných českých i zahraničních expertů ve svých oborech i specialistů na teologická a spirituální témata,“ doplnil Tavel.

S přijetím prvních uchazečů počítá fakulta od září. Přijímací řízení je plánováno na červen a bude vyhlášeno poté, kdy akademický senát fakulty schválí vypracované podmínky k přijetí. „Věříme, že zájemce dokážeme oslovit již pro příští akademický rok. Předpokládáme, že zpočátku se bude jednat spíše o malou skupinu posluchačů. Uvidíme, jaký bude zájem,“ dodal Hušek.

Sociální a spirituální determinanty zdraví rozšíří nabídku doktorského studia na teologické fakultě o pátý obor. Budoucí doktorandi se mohou ucházet také o studium oborů Biblická teologie, Praktická teologie, Systematická teologie a křesťanská filozofie včetně italské verze Teologia sistematica e filosofia cristiana.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.