Je dobrovolnictví IN? Zapojte se do celouniverzitní ankety!

Ilustrační foto: 123rf
pondělí 7. března 2016, 07:30 - Text: Velena Mazochová

Kolik je mezi studenty a zaměstnanci univerzity dobrovolníků a jaké jsou jejich konkrétní aktivity? Proč se naopak jiní pro pomoc druhým neangažují? Odpovědi na tyto a další otázky chce získat anketa, se kterou se výzkumníci z teologické fakulty obracejí na všechny členy univerzitní obce. Vyplněním dotazníku mohou účastníci zároveň podpořit vznik univerzitního dobrovolnického centra.

Dotazníkové šetření s mottem „Dobrovolnictví je IN!“ zpracoval výzkumný tým odborníků a studentů katedry křesťanské a sociální práce cyrilometodějské teologické fakulty pod vedením Tatiany Matulayové. Chtějí zmapovat dobrovolnické aktivity studentů a zaměstnanců univerzity a identifikovat jejich motivaci i přínos, který jim tato činnost přináší. Výzkum zjišťuje také míru podpory dobrovolnictví v univerzitním prostředí.

„Dobrovolnictví chceme na univerzitní půdě více podpořit a rozvíjet, je proto dobré vědět, jak si vedeme a na čem můžeme stavět. Zajímá nás přednostně formální dobrovolnictví, tedy aktivity realizované prostřednictvím konkrétní organizace v neziskovém, veřejném nebo podnikatelském sektoru,“ upřesnila členka výzkumného týmu Pavlína Valouchová. Odpovědi na anketní otázky by měly přinést i relevantní informace o konkrétních aktivitách a množství času, který jim lidé věnují. Výzkumníky zajímají rovněž zkušenosti, využitelné například při pracovním uplatnění. „Ptáme se také, jestli by podle nich měla univerzita dobrovolnictví podporovat,“ doplnila Pavlína Valouchová.

Cenné jsou přitom podle ní také informace od těch, kteří dobrovolníky nejsou. „Uvítali bychom, kdyby se ankety zúčastnili i ti, kteří o těchto aktivitách nikdy nepřemýšleli. Rádi bychom zmapovali bariéry, které jim případně brání se do nich zapojit.“

Možnost zúčastnit se výzkumného šetření a odpovědět na anketní otázky mají všichni studenti a zaměstnanci Univerzity Palackého až do konce března ZDE. Statistická data by měla být zpracována do konce letního semestru, výsledky shrnou výzkumníci v závěrečné zprávě. „Vedení univerzity, které naši aktivitu podporuje, bude mít zprávu k dispozici a se získanými daty bude moci dále pracovat. Naší nejvyšší ambicí je vznik a etablování univerzitního dobrovolnického centra,“ objasnila Pavlína Valouchová.

Vzorem by se přitom měla stát dosavadní praxe některých amerických a západoevropských univerzit, kde dobrovolnická centra fungují jako jejich integrální součásti. „Zejména studentům nabízejí možnosti, jak se zapojit do života univerzity a komunity. Jejich misí je zároveň propojit univerzitní svět s praxí a se životem v sousedstvích, obcích a městech a reagovat na jejich potřeby. Přípravou a implementací různých sociálních programů a služeb vytvářejí podmínky pro vznik partnerství a budování občanské společnosti,“ objasnila vedoucí a inspirátorka celého projektu Tatiana Matulayová. „Univerzitní centrum dobrovolnictví, o jehož vytvoření usilujeme, by tak přispívalo k naplňování tzv. třetí role univerzity,“ zdůraznila.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.