Jak pomáhat? O humanitární a sociální pomoci na Bloku expertů

Jiří Pánek z katedry rozvojových studií.
Foto: Velena Mazochová
úterý 4. února 2014, 07:42 - Text: Velena Mazochová

Přednáška o využití geoinformatiky při řešení humanitárních krizí zahájila včera Blok expertů, který připravila olomoucká Caritas – VOŠ sociální pro studenty a veřejnost. Odborníci z oblasti zahraniční pomoci a rozvojové spolupráce je budou až do pátku seznamovat se svými praktickými zkušenostmi z terénní praxe.

Pětidenní program umožní studentům získat vhled do konkrétních oblastí komplexní problematiky zahraniční pomoci a spolupráce. „Teoretických přednášek mají studenti poměrně hodně během studia. Na příkladech dobré i špatné praxe se poučí i v oborech, s nimiž se dosud nesetkali. Mohou tak získat základní představu pro budoucí vlastní uplatnění,“ přiblížil smysl pětidenní akce její garant Jan Říkovský.

Přednáškové bloky jsou rozděleny podle jednotlivých sektorů, v jakých se pracuje přímo v terénu. „Studenti každoročně nejvíce oceňují příklady z praxe a my podle toho vybíráme naše hosty,“ vysvětlil Říkovský.

Geoinformatika v terénu humanitární krize

Možnosti moderních geoinformatických systémů při řešení živelných katastrof představil v pondělí doktorand katedry rozvojových studií přírodovědecké fakulty Jiří Pánek, který absolvoval mapovací pobyty v Jihoafrické republice, Keni i Indii. Přednáška byla zaměřena na využití online map umožňujících lepší informovanost a koordinaci práce humanitárních pracovníků v ohrožených oblastech.

„Prostřednictvím crowdsourcingu, komunitního nebo humanitárního mapování lze zobrazovat konkrétní ohrožené oblasti a zjistit například rozsah poškození silnic, mostů či domů. Tyto mapy pak mohou krizoví pracovníci použít přímo v terénu,“ popsal Pánek.

Problémy podvýživy a psychického zdraví

Dnešní seminář studenty seznámí s problematikou chronické a akutní podvýživy v rozvojových zemích a nabídne fungující řešení pro snižování jejich dopadů. Se svými zkušenostmi se podělí absolvent olomoucké Caritas Petr Schmied, který vede v zahraničí již několik let rozvojové projekty na podporu živobytí.

Na zítřek je připraven přednáškový blok věnovaný otázkám psychického zdraví v průběhu humanitárních krizí. Studenti se na něm seznámí s prací v uprchlických táborech. O jejich vlivu na psychiku utečenců promluví psycholog Ardin Ramani.

Protipovodňové zábrany v okolí školy

Na programu čtvrtečního praktického workshopu bude práce s humanitární technikou. „Proběhne na několika stanovištích v okolích školy, kde budou studenti stavět protipovodňové zábrany nebo nouzové stany. Vyzkoušejí si také práci s čerpadly a vysoušeči a pokusí se třeba i vyměnit pneumatiku u terénního auta,“ doplnil Říkovský.

Celý expertní blok uzavře páteční téma Mikrofinancování jako nástroj zahraniční pomoci a spolupráce. Český ekonom Tomáš Hes nabídne své pracovní zkušenosti, které nasbíral ve finančnictví v Evropě a v rozvojových trzích Latinské Ameriky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.