Historici z teologické fakulty si připomněli odkaz Rudolfa Zubera

Setkání v aule teologické fakulty uvedl vedoucí katedry církevních dějin Miloslav Pojsl.
Foto: Velena Mazochová
neděle 29. listopadu 2015, 08:25 - Text: Velena Mazochová

Osobnosti a dílu církevního historika, archiváře a knihovníka Rudolfa Zubera byla věnována vzpomínková akce, kterou pro odborníky i pamětníky připravila katedra církevních dějin teologické fakulty. Setkání bylo připraveno k příležitosti 20. výročí jeho úmrtí.

Významnou osobnost moravské, zejména církevní historiografie představil vedoucí pořádající katedry Miloslav Pojsl. Vazby Rudolfa Zubera na olomouckou teologickou fakultu připomněl zejména v souvislosti s posmrtným vydáním jeho dějin olomoucké arcidiecéze, na jejichž dokončení se podíleli pracovníci katedry církevních dějin. „První svazek jeho monumentálního díla Osudy moravské církve v 18. století vyšel v roce 1987 a vzbudil velkou pozornost. Bohužel, právě v době dokončování druhého dílu doktor Zuber zemřel,“ uvedl Miloslav Pojsl.

Na jeho úvodní slovo navázaly osobní vzpomínky Květoslava Growky ze Státního okresního archivu v Jeseníku, který nastínil životní cestu Rudolfa Zubera i osudy jeho díla, poznamenaného obdobím padesátých let a dobou normalizace. Přiblížil zároveň postup archivních prací při zpracování jeho osobního fondu. „Jeho odkaz je úžasný a mnohdy nedoceněný. Kdo by chtěl v jeho díle pokračovat, má rozhodně na co navázat,“ uvedl Květoslav Growka.

Vzpomínkové setkání v aule teologické fakulty pokračovalo krátkými odbornými vstupy pracovníků katedry církevních dějin. Se svými příspěvky vystoupili Tomáš Parma, Jitka Jonová a Vít Hlinka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.