Fotografickou tvorbu romských dětí představuje unikátní výstava

Fotografie zdobí chodbu budovy CMTF v Univerzitní ulici.
Foto: Patricie Plášilová, Monika Pospíšilová, Velena Mazochová
úterý 8. prosince 2015, 10:20 - Text: Velena Mazochová

Ojedinělou výstavu fotografií si mohou návštěvníci v těchto dnech prohlédnout v přízemí hlavní budovy Cyrilometodějské teologické fakulty. Výjimečnost snímků se souhrnným názvem „Můj obyčejný život“ spočívá v jejich autorství – v rolích fotografů se představují děti z nízkoprahového zařízení Khamoro olomoucké Charity.

Mladí fotografové své snímky pořídili po absolvování kurzů, v nichž se naučili základní postupy při zacházení s fotoaparátem a techniku správného focení. Fotografovali ve svém nejbližším okolí a prostředí, v němž se nejčastěji pohybují. 

Zahájení výstavy doprovodilo vystoupení tanečního a pěveckého souboru klubu Khamoro Charity Olomouc. „Bylo to milé. Děti se chtěly předvést, a tak jsme upravili na taneční sál jednu z největších fakultních učeben. Tam děti zatančily a zazpívaly,“ komentovala netradiční zahájení výstavy proděkanka Lucie Cincialová.

Výstava i fotografický kurz jsou součástí projektu „Známe se?“ zaměřeného na zmírnění napětí mezi majoritní společností a etnickými menšinami. Jeho hlavním cílem je zvýšit nabídku osvětových aktivit pro žáky základních, středních i vysokých škol, a přispět tak k vyšší informovanosti, odbourání předsudků a mýtů vůči romské menšině.

Výstava v přízemních prostorách teologické fakulty potrvá do 18. prosince.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.